OBD2

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czy któryś z użytkowników COrsy testował podłączanie wtyczki OBD i jakie dane da się zaciągnąć? U mnie wygląda to bardzo słabo, jakieś tylko podstawowe informacje, nie umiem podejrzeć sobie napięć na poszczególnych ogniwach. I zastanawiam się czy to wtyczka jest kiepska czy moje umiejętności.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Pisze sam ze sobą ale trudno, może komuś się przyda:D

Podłaczyłem OBD V-gate i przetestowałem przyspieszanie. W mojej Corsie w trybie eco maksymalna moc to 83kw, w normal to 97kw a w trybie power 112kw (czyli ~150KM). Trochę mnie to zaskoczyło bo OPEL podaje 100kw w trybie power. Ta moc (112kW) utrzymuje się przez cały czas przyspieszania, to jedyne pozytywne zaskoczeni na razie.
Negatywne to bateria, według CarScanner przy przebiegu 33500km SOH to 93.88%. Ale nie bardzo mi się to spina bo SOC odczytane z CarScannera na poziomie 45.4% w baterii było 16.95kWh energii. Dawałoby to tylko 33.7kWh użytecznej pojemności, trochę słabo jak na baterię 50kWh total.

KrzysztofFly

Moderator
Pisze sam ze sobą ale trudno, może komuś się przyda:D
Ktoś musi dział Corsa rozruszać ;)

Podłaczyłem OBD V-gate i przetestowałem przyspieszanie. W mojej Corsie w trybie eco maksymalna moc to 83kw, w normal to 97kw a w trybie power 112kw (czyli ~150KM). Trochę mnie to zaskoczyło bo OPEL podaje 100kw w trybie power. Ta moc (112kW) utrzymuje się przez cały czas przyspieszania, to jedyne pozytywne zaskoczeni na razie.
Negatywne to bateria, według CarScanner przy przebiegu 33500km SOH to 93.88%. Ale nie bardzo mi się to spina bo SOC odczytane z CarScannera na poziomie 45.4% w baterii było 16.95kWh energii. Dawałoby to tylko 33.7kWh użytecznej pojemności, trochę słabo jak na baterię 50kWh total.
Ja mam przy 31000km SOH-94,56%, nie wiem jakie było na początku, bo nie miałem CarScannera, niektórzy jednak meldowali SOH około 103%, tak więc chyba trochę trzeba traktować to z przymrużeniem oka.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Załaduję któregoś dnia do pełna i zobaczę co car scanner pokaże.

@KrzysztofFly mógłbyś wrzucić jakieś screeny z tego jakie czujniki masz dostępne przez obd? U mnie bieda tylko kilka parametrów widać.