Oferta dynamiczna w Energa czy ktoś korzysta?

Michciu94

Zadomawiam się
Witam.

Jestem na etapie zakładania ładowarki elektrycznej na miejscu garażowym - ładowarka już wisi, czekam na dokumenty z Energa i w lipcu będę mógł podpisać umowę.

W Energa wchodzi od 1 lipca taryfa g11f czyli opłata stała ok. 53zl i 0,05zl koszt dystrybucji.

W Energa widzę, że mają taryfę dynamiczną na sprzedaż prądu - ktoś może z niej korzysta i wie dokładnie jak to wygląda i jaka jest różnica względem Pstryk?

Szczepan

Nowy na Forum
Witam.

Jestem na etapie zakładania ładowarki elektrycznej na miejscu garażowym - ładowarka już wisi, czekam na dokumenty z Energa i w lipcu będę mógł podpisać umowę.

W Energa wchodzi od 1 lipca taryfa g11f czyli opłata stała ok. 53zl i 0,05zl koszt dystrybucji.

W Energa widzę, że mają taryfę dynamiczną na sprzedaż prądu - ktoś może z niej korzysta i wie dokładnie jak to wygląda i jaka jest różnica względem Pstryk?
Dzień dobry wszystkim na forum. Dzięki za tą informację, zbadałem temat i właśnie będę chciał przejść na tą nową taryfę. Każdy musi sobie przeliczyć ale dla mnie jest to korzystne.
Pstryk też napisał o tym:

Michciu94

Zadomawiam się
Taryfa dynamiczna mi pasuje ponieważ będzie zasilana nią jedynie ładowarka i mogę się dostosować do tańszych godzin.

Pytanie w temacie było odnośnie sprzedaży energii dynamicznej Pstryk vs Energa.

Pstryk ma chyba stałą marżę 8gr, a Energa 11gr plus jakiś abonament ? Ich oferty są strasznie niejasne.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Energa ma G12R - znacznie lepsza niż dynamiczna

widziałeś ceny dynamiczne na dzisiaj i na każdy inny dzień roboczy ?

w zasadzie trzeba polować aby było taniej niż G12R

Ja widziałem codziennie, bo codziennie dostaję powiadomienie na telefon. W czerwcu nie było cen zbliżonych do zera lub ujemnych 3, 5, 10, 16 i jutro. Średnia cena energii ostatnich 30 dni to 43 gr/kWh brutto. Patrzę na historię fixingu II, bo tak mi łatwiej, ale to prawie to samo, może mnie ktoś poprawić A w Boże Ciało było minus 50 gr/kWh netto.

Pogódź się z tym, że nie każdy stosuje twoją miarę tego co jest "znacznie lepsze".

G11f do osobnego garażu się raczej nie nadaje (koszt stały jest wyższy niż niektóre moje rachunki za garaż), ale jak ktoś chce mieć ceny dynamiczne w domu i ma spore zużycie, to może być spoko opcja, bo koszt stały w tej skali zużycia może się zwrócić. A niskie ceny korelują np. z zapotrzebowaniem na klimę.

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Pstryk ma chyba stałą marżę 8gr, a Energa 11gr plus jakiś abonament ? Ich oferty są strasznie niejasne.
Energa ma opłatę handlowa 9,99 zł/mc. Tylko Tauron i Pstryk nie ma opłaty handlowej. Jak masz zasięg Wi-Fi w rozdzielnicy/tablicy mieszkaniowej, to Pstryk wydaje się najlepszy.

1750883787052.png