Ograniczenie ładowania laptopa do 80 procent

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Od kilku lat prowadzę podwójne życie z bateriami w moich urządzeniach :) Niektóre ładuję na maksa i rozładowuję, żeby zobaczyć, ile wytrzymają, z innymi się cackam. Cackam się na przykład z laptopami.

Zauważyłem, że następujące marki posiadają oprogramowanie, które pozwala na ograniczenie poziomu naładowania baterii do 60 lub 80 procent:
  • Lenovo (80 procent; model Ideapad Y580, widziałem też w ThinkPadzie),
  • Asus / aplikacja MyAsus (80 lub 60 procent; model ROG),
  • Samsung (80 procent, modelu nie pamiętam).
Asus - MyAsus - ograniczenie ładowania.jpg

Wydaje mi się, że podobną opcję widziałem lata temu w Mac OS X, ale z tego systemu od dawna nie korzystam. Jeśli spotkaliście się z taką możliwością, będę wdzięczny za dopisanie jej poniżej, najlepiej z konkretną informacją o modelu urządzenia, nazwą aplikacji i screenshotem.

Z góry dziękuję.

Norbert

Posiadacz elektryka
Napewno Dell'e biznesowe. Sprawdzę w swoich leciwych maszynach i podam info.
Z takich ciekawostek - mam też della w domu ;) którego bateria ma ok. 10-15 pełnych cykli. Laptop ma już hmmm z 8 lat ;) jeździ na kablu.
Może pora sprawdzić jaki ma zasięg ;)

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Potwierdzam, mam Della Latitude też ok. 8 lat, ustawionego na pracę głównie na kablu (są takie ustawienia w firmware) i chyba jednak coś to dało bo da się go odłączyć jeszcze od prądu :). Natomiast nigdy nie sprawdzałem jak to działa w praktyce i czy da się ograniczyć poziom naładowania. Trochę mam nadzieję, że jeżeli w firmware jest takie ustawienie, to producent zamontował tam na tyle sprytny BMS że będzie o tą baterię dbał.

Sprawdzałem jeszcze na swoim Lenovo Legion 7i i tam nie ma żadnych ustawień związanych z doborem pracy BMS, nawet po odblokowaniu zaawansowanych ustawień firmware.

Zainteresowałem się trochę tematem i zrobiłem mały research, niektóre laptopy (np. Lenovo ThinkPad) wystawiają taką opcję jako parametr urządzenia, jako że jestem użytkownikiem Linuxa sprawdziłem czy jest wystawiona taka opcja (dla zainteresowanych: /sys/class/power_supply/BAT1, tam powinien być plik-ustawienie o nazwie charge_control_end_threshold) i na Legionie nie ma.

Last edited:

Michal

Moderator
Producent dba o to żebyście wymieniali laptopy jak najczęściej, a nie po 5-10 latach. Dlatego Apple i teraz chyba już wszyscy montują baterie w obudowie a nie zewnętrznie. To jest właśnie jeden z powodów dlaczego tak nie lubię tej marki...

Asus, potwierdzam, że ma takie oprogramowanie wbudowane w ich pakiet - ustawiałem to niedawno żonie i myślałem nawet o napisaniu posta :)

Dodam jeszcze, że od niedawna mam na telefonie taka aplikację:
Screenshot_20220209-234734_AccuBattery.jpg

Zwróćcie uwagę, że przy ustawieniu ładowania do 90% zużywa się jedynie 0,39 cyklu baterii.
Niestety aplikacja nie zatrzymuje ładowania przy określonym procencie, a tylko sygnalizuje osiągnięcie ustawionego poziomu (wibracje i dźwięk ale nie w nocy). Mi to praktycznie wystarcza w 80-90% przypadków, więc i tak jest super. Apka szacuje też zdrowie baterii - mniej więcej tak jak w samochodach na podstawie pobranej energii vs doładowane procenty.

Last edited:

Norbert

Posiadacz elektryka
Telefon SGS7E katowany głównie w przedziale 100-0-100 ;) zwykle jeden cykl to jeden dzień. I tak od końcówki 2016r...

Attachments

• Screenshot_20220210-011738.png
    Screenshot_20220210-011738.png
    220,6 KB · Liczba wyświetleń: 162

Bronek

Pionier e-mobilności
Tablet Samsunga w tej opcji - do 80% ale pokazuje wtedy że 100% po restarcie

Smartfon tez Samsunga w tej opcji daje się ładować do 85% i pokazuje 85%

Czyli każdy producent ma to inaczej i niekiedy nawet kazdy model inaczej

Do tego jeszcze część modeli ma ekstra "guzik" do włączenia szybkiego ładowania.

Seba020

Zadomawiam się
Lenovo ThinkPad E15 ma taką opcję, ustawiłem od nowości, wyłączam to i ładuję do 100% jak wiem że gdzieś wyjeżdżam (5-10 razy w ciągu roku).
Niestety bateria wbudowana, ale podobnie było z poprzednim Dell-em, też ustawiałem do 80% ładowanie, ale po dwóch latach płyta padła.

Telefony załatwiam gniazdkiem "inteligentnym": podłączone do ładowania (na noc) pokazują przybliżony koniec ładowania, ustawiam 20 min wcześniej, aby gniazdko się wyłączyło, rano mają 90-85% w zależności od tego czy były aktualizacje, co nam wystarcza na cały dzień.
Tak użytkowany P20 daje radę, nie przerwanie od premiery.

vwir

Pionier e-mobilności
Tutaj spora zaleta Home Assistanta - jeśli na telefonie masz apkę do jego obsługi to telefon może raportować stan baterii do HA. A wtedy HA może za pomocą inteligentnego gniazdka wyłączać takie urządzenie dokładnie wtedy gdy ma zadany poziom naładowania.