Opony zimowe do Tesla Model Y

cooler

Pionier e-mobilności
Jak komplet opon to czasami też komplet felg (drugi zestaw), aby nie przekładać opon zima / lato. Czy ktoś z Was rozważał taki wariant? Jakie Felgi 19" do model Y? aby znaleźć z tym samym rozstawem śrub, ET, rozmiarem otworu centrującego jest niemal jak biały kruk w polskim internecie..:rolleyes:
Ja zamówiłem takie same felgi jak letnie wraz z czujnikami w Tesli, dość szybko przyszły ale opony mam swój sprawdzony typ i wzięłem Falken Hs01. Sprawdzone w boju w dużym, mocnym i ciężkim samochodzie Toyota Sienna 3.5l V6 297KM i 360Nm momentu.
Samochód wypchany na narty waży ponad 2.7 tony, a trzymanie fantastyczne przy małym zużyciu opon - będzie 5 sezon. A to przednionapedówka :) 7.1 do setki! I ja tej mocy sobie nie żałuję.

cooler

Pionier e-mobilności
Pilot sport ma to do siebie że wymaga solidnego rozgrzania. To opona prawie wyczynowa, w zwykłych warunkach i zimna potrafi być nieobliczalna. Mi kilkakrotnie tyłek Tesli próbował uciekać na wyjściu z ronda.
Ale tu mowa o zimowych Alpin 5 a te kleją się do asfaltu.
Potwierdzam, poniżej 15stC czułem że czas na zimowe. Ale przy 43 stopniach na górskich serpentynach w Turcji uśmiech nie schodził mi z twarzy, oprócz momentów gdy pasażerom przepełniały się torebki ;)

piotr_ev

Fachowiec
Ja zamówiłem takie same felgi jak letnie wraz z czujnikami w Tesli, dość szybko przyszły ale opony mam swój sprawdzony typ i wzięłem Falken Hs01. Sprawdzone w boju w dużym, mocnym i ciężkim samochodzie Toyota Sienna 3.5l V6 297KM i 360Nm momentu.
Samochód wypchany na narty waży ponad 2.7 tony, a trzymanie fantastyczne przy małym zużyciu opon - będzie 5 sezon. A to przednionapedówka :) 7.1 do setki! I ja tej mocy sobie nie żałuję.
Ja właśnie zaczynam się rozglądać ale za innymi, bo te Gemini/Apollo 19" zwyczajnie nie podobają mi się :)

cooler

Pionier e-mobilności
Ja właśnie zaczynam się rozglądać ale za innymi, bo te Gemini/Apollo 19" zwyczajnie nie podobają mi się :)
Mam nad Tobą tą przewagę że ja i na jednych i na drugich mam te plastikowe AeroHubs V2. W połączeniu z Chrome delete i białą perła nadają całkiem fajny sportowy sznyt, dodatkowo alusy jakos mi się opatrzyły, zwykle zimówki mam na czarnych stalowkach i jest dobrze :) Bez żadnych kołpaków.
Podejrzalem taki sznyt na bogato z tymi stalówkami we Włoszech na nartach, gdzie super wypasione fury były na stalowkach bez kolpakow i nikt nad tym nie rozpaczał. Spodobało mi się - jako inżynier przedkladam treść nad formę a stalówki zimą to same zalety.
Niestety do TM3 nie znalazłem stalowek w odpowiednim rozmiarze więc się złamałem i zamówiłem oryginalne felgi pod kołpaki AeroHubs. Wolałbym stalówki, ale co tam, jakoś to przeżyje.

piotr_ev

Fachowiec
Mam nad Tobą tą przewagę że ja i na jednych i na drugich mam te plastikowe AeroHubs V2. W połączeniu z Chrome delete i białą perła nadają całkiem fajny sportowy sznyt, dodatkowo alusy jakos mi się opatrzyły, zwykle zimówki mam na czarnych stalowkach i jest dobrze :) Bez żadnych kołpaków.
Podejrzalem taki sznyt na bogato z tymi stalówkami we Włoszech na nartach, gdzie super wypasione fury były na stalowkach bez kolpakow i nikt nad tym nie rozpaczał. Spodobało mi się - jako inżynier przedkladam treść nad formę a stalówki zimą to same zalety.
Niestety do TM3 nie znalazłem stalowek w odpowiednim rozmiarze więc się złamałem i zamówiłem oryginalne felgi pod kołpaki AeroHubs. Wolałbym stalówki, ale co tam, jakoś to przeżyje.
Te kołpaki Aero i ciemny kolor felgi powinny też trafić do Model Y. Dziwię się, dlaczego nie dali tego.

Wiesiek

Nowy na Forum
orientujecie się koledzy czy jak kupię z homologacją Audi/Mercedes czy inna bo nie ma tesli to będzie ok? czy tak homologacja jest istotna na tyle że można zakładać tylko do danej marki?

piotr_ev

Fachowiec
orientujecie się koledzy czy jak kupię z homologacją Audi/Mercedes czy inna bo nie ma tesli to będzie ok? czy tak homologacja jest istotna na tyle że można zakładać tylko do danej marki?
Z tego co mi wiadomo, jak opona ma homologację do Mercedesa (np. Pirelli SottoZero serie3) to nie nadaje się do Tesli. Natomiast jeśli model opony jest uniwersalny, czyli bez specjalnego przeznaczenia to wtedy ok.

piotr_ev

Fachowiec
o dzięki bo wcześniej nie miałem doświadczenia z tymi homologacjami, chyba niedawno to się pojawiło
homologacje na opony są od dawna. W kilku różnych sklepach powiedziano mi, że nie próbowali by zakładać opony do innej marki pojazdu ze względu na drobne/większe różnice względem uniwersalnego modelu, specjalnie dostosowane pod model auta. Nigdy nie jeździłem na oponach homologowanych do innej marki pojazdu, więc nie wiem czy to faktycznie coś jest na rzeczy czy pic na wodę. ;-)

ELuk

Pionier e-mobilności
Homologacja danego producenta to trochę pic. Rozmawiałem na ten temat z poważnym oponiarzem.
Generalnie praktycznie się nie różnią. Tyle że na pierwszy, fabryczny montaż idą z daną homologacją.
Jeżeli opona spełnia wymogi rozmiaru, prędkości i nośności to będzie ok.
Ja np zimowe wybrałem dodatkowo z rantem ochronnym, a przez to bez znaczka któregoś producenta. Bardzo sobie chwale, bo już mi felgę ochroniły.