Opóźnienie dostaw MY21

mmm

Fachowiec
Miałem odbierać swój samochód za tydzień, ale właśnie rozmawiałem z dealerem: część dostaw Kia eNiro MY21 jest opóźniona o ponad miesiąc (z dostaw w 2 połowie kwietnia na przełom maja/czerwca), w tym oczywiście mój. Nie wiadomo czy powodem jest zator w kanale sueskim czy coś innego. Może po prostu Kia chce naśladować Teslę w innych modelach niż EV6 ;)

To tak informacyjnie dla zainteresowanych...

mmm

Fachowiec
Dla mnie ta Tesla to TMY albo TY (i kiedyś chciałbym TMYLR albo EV6).

Natomiast wszędzie wokół MY to skrót od Model Year.

krzyss

Pionier e-mobilności
Miałem odbierać swój samochód za tydzień, ale właśnie rozmawiałem z dealerem: część dostaw Kia eNiro MY21 jest opóźniona o ponad miesiąc (z dostaw w 2 połowie kwietnia na przełom maja/czerwca), w tym oczywiście mój. Nie wiadomo czy powodem jest zator w kanale sueskim czy coś innego. Może po prostu Kia chce naśladować Teslę w innych modelach niż EV6 ;)

To tak informacyjnie dla zainteresowanych...
W tym roku bedzie ze wszystkim problem... nie ma stali (pozdwyzka o 100%) nie ma podzespolow do produkcji elektroniki... wesolo sie robi ;)

mmm

Fachowiec
No to mój "De Niro" '21 dopłynął. 1,5 miesiąca opóźnienia od prognoz, 2 tygodnie od terminu na umowie. Wszystko przez Kanał Sueski.

Za obsuwę dostałem w gratisie przewod type2-type2. Na razie szacunkowo do ładowania starczy mi 230V raz w tygodniu (70km do pracy i z powrotem), więc nawet nie dokupuję nic do siły (zrobię to przed zimą).

Od dealera do domu 11kwh/100km (miasto / zwykła droga 70/30), a w normalnej jeździe do rodziny i z powrotem (50km S5 + 30km miasto + 80km zwykłe drogi), z prędkościami przepisowe+10 (na S5 przepisowe) 14kwh/100km. Nieźle.

20210619_104900.jpg

mmm

Fachowiec
Bo bez dopłaty :p wolałem płacić za pompę ciepła niż kolor, a ten srebrny jest w porządku

mmm

Fachowiec
Gdybym składając zamówienie miał na to pieniądze, wybrałbym chyba... Yacht Blue (ojciec ma Stonica w tym kolorze i wygląda super). Ale srebrny jest wg mnie OK (widziałem wcześniej jak wygląda na wersji hybrydowej)

Tą większą (64kWh), na razie pokazuje z tego 480km zasięgu (430 z klimą na maksa) i "będzie się formatować przy jeżdżeniu". Z kolei "historia innego klienta" z salonu mówi o rekordzie 570km przejechanego eNiro (ale wiadomo co sprzedawcy będą opowiadać).

No i tak jak pisał elektrowóz - w karcie pojazdu jest "Kia De Niro"...