Optymalizacja kosztów dojazdu do pracy (~100km dziennie)

stanwise

Zadomawiam się
Zainspirowany filmem z Kanału o Technologii:
, postanowiłem po raz kolejny przyjrzeć się możliwości optymalizacji kosztów dojazdu u osoby z rodziny.

Rozważmy następujący przypadek:
* Miesięczny przebieg około 2500 km. Dojazdy do pracy po 45km w jedną stronę (z wioski do miasta) - więc realnie musiałby przejeżdżać komfortowo 100-150km przy prędkościach szosowych: 90-100km/h
* Idealnie to co wyżej, pozostając w zakresie 20-80% nawet zimą. Tu można trochę naciągnąć. Absolutne minimum to 100km zimą dla startu ze 100% i zapasem 20% SoC na koniec)
* Nadrzędnym priorytetem jest cena. Pomysł jest taki, żeby z całkowitym kosztem posiadania (TCO) zmieścić się najlepiej w około 500-600 zł - tyle kosztuje miesięcznie paliwo w starym 16-letnim Hyundaiu Tucson z instalacją LPG.
* Żeby udało się zmieścić w TCO, w grę wchodzi pewnie taryfa dynamiczna albo co najmniej taryfa nocna (jest możliwość ładowania samochodu pod domem, brak fotowoltaiki)

Nie mam doświadczenia w tym segmencie cenowym. Jak rozumiem najbardziej obiecująco mógłby wyglądać Leapmotor T03 w leasingu z dotacją. Dotacja pokryje wpłatę własną, wtedy wychodzi około 260 zł brutto raty, plus liczmy ~50 zł za OC to na ładowanie zostanie około 250 zł. Przy założeniu zużycia na poziomie ~18kWh/100km oznacza że przy 2500km miesięcznie trzeba byłoby się zmieścić w średniej ~55gr/kWh.

Czy dobrze myślę, że to ma szanse się spiąć? Czy ten Leapmotor T03 będzie udręką, czy jest całkiem przyjemny? Macie jakieś inne pomysły na zrealizowanie podobnego planu?

Michal

Moderator
Ja dojeżdżam ok. 120 km dziennie - drogi S/A. Mam zużycie około 16 kWh/100. Taryfa Tauron G13 ładowany w nocy po cenie około 0,70 PLN. Nawet jak w zimie zużycie wzrośnie to i tak będzie 2- 3x taniej niż ICE.
Nie do kończę jeśli miałbyś LPG. Przy czym LPG jednak trochę kosztuje...

stanwise

Zadomawiam się
@boa jak nie chcesz pomóc, to spoko, ale w sumie nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć swoimi postami. Wiem, że porównanie samego kosztu paliwa do TCO leasingu samochodu elektrycznego jest rażąco niesprawiedliwe w stosunku do samochodu elektrycznego. Ale cytowany film, zasiał mi nadzieję, że nawet w tak niesprawiedliwym porównaniu elektryk ma szansę wyjść zwycięsko, co mi szczerze mówiąc zaimponowało i skłoniło do nowych przemyśleń.

I teraz wracając do sytuacji osoby w rodzinie - generalnie nie ma ochoty wydawać kasy na samochód. Do elektryka (nawet używanego) już próbowałem (nieskutecznie) przekonać. Ale jeśli z wyliczeń wychodzi, że nowym samochodem elektrycznym nie tylko jest taniej jeździć, ale taniej jest go nająć, ubezpieczyć i jeździć, niż tylko jeździć posiadanym już samochodem, to jest dużo mocniejszy argument - praktycznie nie do odparcia.

I właśnie o to pytam w tym wątku.

@luk49696 dla mnie to oczywiste, że sama jazda jest tańsza, nawet bez taryfy dynamicznej. Ale jak doliczysz koszt zakupu/leasingu/kredytu swojego Junipera to już raczej nie zmieścisz się w budżecie, nawet z dopłatą.

stanwise

Zadomawiam się
Planujesz koszty tylko na 2 lata? Potem koniec pracy i dojazdów?
Jak masz równie korzystną propozycję na dłuższy okres, to bardzo chętnie zobaczę. Jak w kalkulatorze np. na stronie Leapmotor wydłużałem okres najmu to rata rosła.

Natomiast zakładam, że jeśli TCO całej zabawy na 2 lata byłoby niższe niż koszty paliwa to może wystarczy zająć się tymi dwoma latami, a potem może pojawią się kolejne korzystne oferty leasingu, lub tanie i dobre używane elektryki.

Michal

Moderator
Sprawdź peugeoty dostępne od ręki. Taki e208 można wynająć już za 108 zl netto + 150 zl gap i coś tam jeszcze, tylko jak sie przełączysz na osobę prywatną, to rata skacze do chorych wartości, więc ja bym tam zadzwonił i zapytał o co chodzi. Jutro masz ostani dzień promocji, wiec nie wiem czy później będą podobne stawki.
Wychodzi jakieś 350 zł brutto + 400 za prąd bez starania się, a na pewno da sie taniej.

Last edited:

stanwise

Zadomawiam się
Sprawdź peugeoty dostępne od ręki. Taki e208 można wynająć już za 108 zl netto + 150 zl gap i coś tam jeszcze, tylko jak sie przełączysz na osobę prywatną, to rata skacze do chorych wartości, więc ja bym tam zadzwonił i zapytał o co chodzi. Jutro masz ostani dzień promocji, wiec nie wiem czy później będą podobne stawki.
Wychodzi jakieś 350 zł brutto + 400 za prąd bez starania się, a napewbo da sie taniej.
Na tą promocję już się nie załapiemy - bez jazdy testowej raczej odpada, a w jeden dzień nie zorganizuję. Ale przędzwonię może do lokalnego dealera Stellantisa i zapytam co i jak.

boa

Pionier e-mobilności
Na tą promocję już się nie załapiemy - bez jazdy testowej raczej odpada, a w jeden dzień nie zorganizuję. Ale przędzwonię może do lokalnego dealera Stellantisa i zapytam co i jak.

@Michal dal gotowe rozwiązanie. Nie znam tej promocji, ale wydaje się mega korzystna i idealnie pasująca dla Ciebie. Ale widzę, że zaczyna się wybrzydzanie… Jeśli szukasz Maybacha z kierowcą, gwarancją na 15 lat, darmowymi przeglądami i darmowym ładowaniem i to wszystko za 300 czy 500 zł miesięcznie, to powiedz od razu, oszczędzisz wszystkim czasu ;-)
Tak zupełnie na poważnie - sam przeskok z 16-letniego psującego się, wyeksploatowanego auta na nowe z salonu z gwarancją itd. to już jest mega zmiana. Do tego na elektryka z lepszymi wrażeniami z jazdy i dużo niższymi bieżącymi kosztami. I wg mnie szkoda w ogóle czasu na te dywagacje, jeśli ktoś nie czuje fundamentalnej różnicy.
Tak czy siak życzę powodzenia i dobrych wyborów!

Michal

Moderator
@Michal dal gotowe rozwiązanie. Nie znam tej promocji, ale wydaje się mega korzystna i idealnie pasująca dla Ciebie. Ale widzę, że zaczyna się wybrzydzanie… Jeśli szukasz Maybacha z kierowcą, gwarancją na 15 lat, darmowymi przeglądami i darmowym ładowaniem i to wszystko za 300 czy 500 zł miesięcznie, to powiedz od razu, oszczędzisz wszystkim czasu ;-)
Tak zupełnie na poważnie - sam przeskok z 16-letniego psującego się, wyeksploatowanego auta na nowe z salonu z gwarancją itd. to już jest mega zmiana. Do tego na elektryka z lepszymi wrażeniami z jazdy i dużo niższymi bieżącymi kosztami. I wg mnie szkoda w ogóle czasu na te dywagacje, jeśli ktoś nie czuje fundamentalnej różnicy.
Tak czy siak życzę powodzenia i dobrych wyborów!
Co Ty gadasz? Po co marnujesz klawiaturę? Gość ma przekonać znajomych jutro i załatwić podpisanie umowy na auto tego samego dnia... nie ma szans i słusznie się tego nie podejmuje.