Osłona przeciwsłoneczna pod dach

Michal

Moderator
Ja niby mam 2m wzrostu, głową nie jestem jeszcze w dachu (mam mniej więcej jeszcze 3-4 palce do szyby) ale czułem to grzanie chyba tylko dwa razy, po kilku godzinnym staniu na słońcu i braku preconditioning przed wejściem do auta. Pamiętam po prostu narzekania na ten temat z zeszłego lata.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jako użytkownik kampera i miłośnik ciepłych krajów z doświadczenia wiem działa tylko w miarę skutecznie zewnętrzna osłona. Czy to na szyby czy nawet na dach. Cieńni przewiew są najbardziej skuteczne

Z wewnętrznych jak Michał napisał, robi się "kaloryfer"

432956a7bc2fa64e01c4a87d979c5d19.jpeg

Te wew to bardziej widzial bym w zimie gdy ktoś chce pokimać lub posiedzieć na mrozie.
Owszem gdy słońce w zenicie i czapki nie mamy a testosteron pozbawił nas naturalnej bariery, to może być

chewbacca

Posiadacz elektryka
ale głupoty tu opowiadacie. nie po to tesla wstawia supermega filtry UV w dach żebyście to poprawiali siateczką z aliexpress która tylko zatrzyma ciepło w środku.
Ale przecież takie siateczki są też do kupienia w oficjalnym sklepie tesli jako oryginalne akcesorium…(?)

nnnnn

Pionier e-mobilności
To prawda, że czerń pochłania, a biel odbija. Ale to nie ma znaczenia, gdy ciepło jest już w kabinie.

Biała plandeka będzie lepiej chronić, niż czarna :)
Trochę będzie bo biała tapicerka po zjechaniu ze słońca będzie chłodniejsza niż czarna bo podczas postoju na słońcu tak mocno się nie nagrzeje. Ale to pewnie nie będą bardzo duże różnice.

krzyss

Pionier e-mobilności

solik

Pionier e-mobilności
Tez zamontowalem takie same, z tylu lipa bo szyba ma inna wypuklosc i troche odstaje ale montaz prosty i w sumie jako tako pasuje

Nie wiem czy to cos da bo jest czerwiec i pada a moze i snieg spadnie :)

Ciekawe kiedy zdejme.. a argument ze wycisza na autostradzie to raczej mozna schowac, napewno nie ta siatka, najwiecej szumu w TM3 FL jest z podwozia / nadkoli a nie z dachu przynajmniej w MIC

Gandalf

Pionier e-mobilności
Przepraszam za linka z refem ale nie moge go inaczej wyslac :)
Ref jak najbardziej na miejscu, pan premier byłby z nas dumny, że sprawiamy, że nasi wschodni koledzy dzielą się z nami swoimi pieniędzmi ;-)

Nieźle, wyglądają jak te moje od TEMAI, (tzn. sama siatka i zaczepy). Ja mam front i tył, tył po zdjęciach kończy się w ten sam sposób, więc pewnie te same chińskie rączki robiły. W mojej wersji są dodatkowo te winylowe osłony co zupełnie nie przepuszczają (zakładane między siatką a dachem), ale nie ma elastyczności wyboru, tzn. nie można wziąć samego frontu lub nie brać tych głupkowatych trójkącików, no i podstawowa różnica, w wersji pokazywanej przez @krzyss są te do starszych modeli, a w moim przypadku tylko 21-22
(nadal nie wiem na czym polega różnica) 😅