Owady

Pike

Zadomawiam się
Macie pomysł co zrobić z owadami rozchlastanymi w trasie? Model Y jest ich idealnym łapaczem. Próbowałem używać jakiś środków, ale i tak zawsze kończy się na godzinnym szorowaniu zderzaka. Myślałem, żeby go przed każą większą podróżą streczem oklejać, ale może ktoś ma lepszy pomysł?

U mnie po godzinnej trasie wygląda to tak:
tesla_robale.jpg

Michal

Moderator
Ja mam pomysł - 120 zamiast 160 kmh ;)
A tak serio, to na robale chyba najlepsze są automatyczne myjnie albo ewentualnie "turbo szczotka" - samą wodą trudno schodzi.

Michal

Moderator
Na myjni automatycznej Robo Wash Center przy Sikorskiego w Warszawie psikają nawet takim środkiem przód auta przed wjechaniem w tunel. Po myjni nie zostaje żaden robak - testowałem na kia, a nie na Tesli ale raczej nie będzie różnicy.

Pike

Zadomawiam się
Z tą prędkością, to aż 160 nie lecę, bo AP tyle nie pozwala ;) Ale dobrze wiedzieć, że ma ona wpływ. Na myjni automatycznej już raz byłem i faktycznie dała radę, ale trochę się boję o lakier, bo wszyscy dookoła straszą, że myjnie go rysują. Dzięki też za polecenie ADBL - spróbuję, natomiast może być problem z ciepłą wodą na myjni ręcznej

karol.kar

Pionier e-mobilności
Polecam taki środek w spray około 8zł:
K2 NUTA ANTI INSECT
Jade na myjnię i przed myciem spryskuje, złazi idealnie.
Jeździ to ze mną i jak na szybie sporo owdów to tylko spryskać, poczekać chwilę + wycieraczki => czysta szyba.
Na sezon letni kupuję od razu 6szt. :)

slaveq

Pionier e-mobilności
To ja w ramach tradycyjnego off topicu zapytam. Jak domyć auto na myjni ręcznej. Nie chcę szorować szczotką, która bardzo często rysuje lakier. Są jakieś środki żeby zlazła warstwa brudu, która zawsze zostaje nawet jak dokładnie wymyję myjką ciśnieniową.

Olecki

Pionier e-mobilności
Metody są dwie - aktywna piana i/lub odpowiednie ciśnienie. Minimum ciśnienia to 120 barów maks 140, tylko trzeba uważać na odległość dyszy żeby nie zerwać lakieru. Za to jak dysza będzie za daleko to tylko opłuczesz samochód a nie umyjesz.

dawson

Fachowiec
CleanTech Bug Off a taki na stacji benzynowej to ostatnio kupiłem Sonax coś tam do owadów i świetnie daje radę.
ADBL też jest spoko, miałem i polecam.
Najlepiej popsikać preparatem i poczekać 1-2min, zależy od temp. (oby nie wyschło!) , spłukać myjką ciśnieniową , znów nanieść produkt, i lekko potrzeć miękką mikro fibrą (bardzo delikatnie) i spłukać.

To ja w ramach tradycyjnego off topicu zapytam. Jak domyć auto na myjni ręcznej. Nie chcę szorować szczotką, która bardzo często rysuje lakier. Są jakieś środki żeby zlazła warstwa brudu, która zawsze zostaje nawet jak dokładnie wymyję myjką ciśnieniową.

Jeśli pytasz o myjnie bezdotykową to nie umyjesz tam auta , tylko opukasz. Ogólnie nie umyjesz auta nie dotykając go. Mocna piana pomaga ale ściąga też wosk jak ktoś ma , niszczy chromy jeśli są.
Piana ma ogólnie za zadanie zmiękczyć brud na aucie aby łatwiej się je myło ręcznie.