Pełna (?) prezentacja Hyundaia Ioniq 5

Konrad

Fachowiec
Nie wiem czemu Hyundai sam tego nie opublikował, ale losowy kanał samochodowy z 200k subskrybentów na YT opublikował pełną prezentację Ioniqa 5. Oto ona:

Zawiera znacznie więcej szczegółów technicznych, prezentację technologii użytych w aucie, pokazuje rozwiązania ergonomiczne i do wszystkiego używa modelu z czarnym lakierem i ciemną tapicerką, czego nie było w oficjalnej prezentacji. Polecam - jest tu mnóstwo ważnych detali, których do tej pory nie poznaliśmy.

BigB00

Posiadacz elektryka
Normalnie nieprawdopodobne.
Super, że takie coś znalazłeś!
Cała masa szczegółów, których nie podali.
Przez Ciebie tylko bardziej się nakręciłem na Ioniq'a. Już chyba nie chce innego auta :)

Konrad

Fachowiec
Sam właśnie się dziwię jak to się znalazło na YT. To jakiś wyciek? Czemu więcej kanałów tego nie pokazuje i czemu Hyundai sam nie opublikował tego na swoim kanale. Po narracji i elementach graficznych widać, że to zostało zrobione przez nich samych, więc kompletnie nie wiem o co chodzi.

jgal

Posiadacz elektryka
Samochód ma kilka zdecydowanie bardzo ciekawych rozwiązań. Chyba wg mnie najfajniejsza sprawa, to gniazdko 220V o mocy ponad 3 kW, co oznacza, że samochód może być używany jako backup dla mieszkania czy domu w przypadku braku prądu.
Z drugiej strony bardzo rozbawił mnie frunk - jest tak malutki, że chyba nawet komplet kabli mógłby się w nim nie zmieścić.

BigB00

Posiadacz elektryka
Samochód ma kilka zdecydowanie bardzo ciekawych rozwiązań. Chyba wg mnie najfajniejsza sprawa, to gniazdko 220V o mocy ponad 3 kW, co oznacza, że samochód może być używany jako backup dla mieszkania czy domu w przypadku braku prądu.
Z drugiej strony bardzo rozbawił mnie frunk - jest tak malutki, że chyba nawet komplet kabli mógłby się w nim nie zmieścić.
W tym 57l to coś wejdzie. A co do mniejszego. Kiedyś usłyszałem na co może się nadać takie rozwiązanie.
Po treningu (meczu) wrzucasz tam koszulkę, buty żeby Ci nie pachniały w bagażniku lub aucie :p

BigB00

Posiadacz elektryka
Na tym samym kanale co wcześniej pojawił się nowy film o Ioniq'u. Żadnych nowości technicznych się już co prawda nie dowiemy, za to możemy zobaczyć jakie są dostępne kolory :) (od 5:15) - pokazanych jest 9

Ciekawe wrażenie robi "Digital Teal-green Pearl"

Last edited:

Konrad

Fachowiec
Jaram się. :D

Nie sądziłem, że zobaczę kiedyś seryjny opalizujący lakier, więc to niezła niespodzianka z tym Digital Tealem. Podobają mi się wszystkie te matowe opcje a także Cyber Gray Metallic. W przypadku tego auta dość niecodzienne jest to, że elementy zderzaka, nadkoli i drzwi są srebrne, a nie jak normalnie - czarne. To znaczy, że typowe kolory mogą się nie sprawdzić.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Cacuszko, dziękuję! Chyba zacznę podchody, żeby wciągnąć Panów do redakcji ;)

Konrad

Fachowiec
No to jeszcze jeden filmik :)

Nakręcony "z ręki" obchód pokazowego modelu z kamerkami zamiast lusterek. Widać w jaki sposób ekrany lusterek są zintegrowane z drzwiami. Jest też parę ujęć drugiego wzoru felg. :)