Pierwsza podróż na morze - da się bez problemów "normalnie" jak dieslem, ale...

vwir

Pionier e-mobilności
Przeczytaj jeszcze raz to co wyżej zacytowałeś. Tym razem ze zrozumieniem. Są RÓŻNE ładowarki 100kW orlenu. Te, które osiągają ponad 80kW zaczęły się pojawiać PO TYM, co napisałem w marcu. Jaśniej?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Pisząc że się słabo ładuje, w domyśle że oszukują bo piszą że 100kW a dają ładowarki co wyciągają przy 400V tylko 80kW. Więc Ci napisałem że ja na wszystkich do tej pory osiągałem ZAWSZE ponad 80 więc coś nie tak z Twoją teorią i się zaczęło, a może to była taka ładowarka albo siaka. Ja Ci piszę o moich doświadczeniach a ty brniesz dalej, że w takim razie zobaczysz co to było itp, a ostatecznie sam wklejasz shota że masz 89kW tam gdzie kiedyś coś ładowałeśo_O
Nic nie rozumiem co chcesz osiągnąć, wystarczy że napisałbyś że Ty kiedyś miałeś max 80 ale skoro inni wyciągają więcej to pewnie coś z mocą było nie tak ale się zmieniło... A tu zaczyna się dyskusja o niczym... Ja wysiadam
To ja może wytłumaczę, bo ogarniam wątek ;-P
U zarania orlenowskich stukilowatowych stacji ładowania pojawił się problem, któren to objawiał się tym, że nikomu nie udawało się rozpędzić bardziej niż 7* kW. Skrupulatni doszukali się w specyfikacji, że owe stacje Ekoenergetyki mają ograniczony prąd ładowania do 200A. Na potwierdzenie testerzy w Ioniq5/EV6 rozkręcali się na tychże stacjach do blisko 100 kW. KONIEC.
Że w kolejnych stacjach coś pozmieniali, to fakt, ale dowody anegdotyczne to sobie można tenteges.

cooler

Pionier e-mobilności
Przeczytaj jeszcze raz to co wyżej zacytowałeś. Tym razem ze zrozumieniem. Są RÓŻNE ładowarki 100kW orlenu. Te, które osiągają ponad 80kW zaczęły się pojawiać PO TYM, co napisałem w marcu. Jaśniej?
Ale ja to rozumiem. I ja Ci pisze że od października 21' (aż sprawdziłem, jedna z pierwszych 100kW w Rudnikach) ja trafiłam tylko na te szybkie to Ty się rozkrecasz że to musiały być inne niż te które trafiales. Potem sam jedziesz na tą niby wolną i masz 89kW. Jeżeli to ta sama to nie rozumiem tej dyskusji i co chcesz osiągnąć. Ze kiedyś to było a teraz nie jest? To raczej normalne że coś poprawili. I oczywistym jest że jak miały ograniczenie do 200A to nie dały rady szybciej, sek w tym że już tych ograniczeń raczej nigdzie nie ma i to od dawna, więc nie kruszmy kopii bez sensu.
Mnie bardziej zastanawia czy te 200A na początku to było ograniczenie sztuczne, bo nie mieli zasilania czy sprzętowe, a jeżeli sprzętowe to co zrobili ze to obeszli. A że obeszli to sam potwierdziłeś ładując się 89kW. A stacji raczej nie zmieniali, wszędzie na 100kW jest ten sam model na oko.

vwir

Pionier e-mobilności
Potem sam jedziesz na tą niby wolną i masz 89kW.
?! Nie, to nie jest jedna z tych wolnych. Pisałem wyraźnie: tym razem ze zrozumieniem…

Nadal istnieją wolne. Tylko w tym roku na trzech takich się ładowałem. Wymieniłem je nawet na poprzedniej stronie. A zrzut zrobiłem ładując się na jedynej takiej orlenowskiej którą znam, która dawała ponad 80kW. Nie wiem jak to jaśniej napisać. Nie czytasz ze zrozumieniem, wyciągasz błędne wnioski i skaczesz o ch… wie co. Nie chce mi się już. Dopóki nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem to nie będę odpowiadał. To nie ma sensu.

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
?! Nie, to nie jest jedna z tych wolnych. Pisałem wyraźnie: tym razem ze zrozumieniem…

Nadal istnieją wolne. Tylko w tym roku na trzech takich się ładowałem. Wymieniłem je nawet na poprzedniej stronie. A zrzut zrobiłem ładując się na jedynej takiej orlenowskiej którą znam, która dawała ponad 80kW. Nie wiem jak to jaśniej napisać. Nie czytasz ze zrozumieniem, wyciągasz błędne wnioski i skaczesz o ch… wie co. Nie chce mi się już. Dopóki nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem to nie będę odpowiadał. To nie ma sensu.
Ok, zaciemniłeś sytuację tym, iż napisałeś że ta która daje 89kW to też ekoenergetyki, więc uznałem że już je poprawili i dziwiłem się że ciągniesz temat. Z faktami nie dyskutuje, chyba jeszcze na wszystkich Orlenach się nie ładowalem, więc może te przez Ciebie wymienione to te nie poprawione.
Dyskutowałem tylko z Twoją początkowa tezą że Orlen=max 80kW, co całkowicie kłóciło się z moim doświadczeniem. Dodatkowo ja się ładowalem na Orlen ponad 89kW już od października 2021, a więc sporo przed marcem 2022, po którym dopiero jak piszesz stawiali te szybkie.
Od razu też się wytłumaczę że wszystkie spotkane przeze mnie do tej pory 100kW Orlen SA wygladały dokładnie tak samo :(

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Wreszcie...
Tak, na wygląd są identyczne. Szukałem oznaczenia, modelu, tabliczki znamionowej - niczego nie znalazłem. Chciałem się dowiedzieć czym się różnią i czy znajdę specyfikację tych w wersji "prawdziwe 100kW", ale niczego na nich nie ma.

cooler

Pionier e-mobilności
Wreszcie...
Tak, na wygląd są identyczne. Szukałem oznaczenia, modelu, tabliczki znamionowej - niczego nie znalazłem. Chciałem się dowiedzieć czym się różnią i czy znajdę specyfikację tych w wersji "prawdziwe 100kW", ale niczego na nich nie ma.
Aż sprawdziłem logi z ładowań w TeslaMate oraz faktury z Orlenu - wszystkie 3 wymienione przez Ciebie stacje jakoś szczęśliwie ominąłem, choć przejeżdżałem w pobliżu. To chyba jedne z niewielu Orlenów na których się nie ładowałem :) To się nazywa mieć fuksa.
Pewnie jak się trafi felerny samochód to chociaż los sprzyja zsyłając szybkie stacje po drodze. Jedno muszę mej Tesli przyznać: że jak już software znajdzie ten port ładowania (którego czasem zapomni) to 256kW idzie aż dym z kabli leci:cool: Dobrze że niedlugo, bo by się przyspawała😁

krzyss

Pionier e-mobilności
Alescie burze rozpetali :)
Jak bede teraz na Orlenie to bede szukal tabliczek i sprawdzal, ale kurde trzy tygodnie temu dwa orleny i oba okolice 75…

nabrU

Moderator
Mój zdalny risersz online (bo na oczy nie widziałem ładowarki Orlenu ;)) da Wam być może odpowiedzi do Waszej 'sprzeczki':

Orlen twierdzi tutaj, że używa następujących ładowarek:
- ABB Terra 54 czyli ładowarka 50kW
- następna używana przez orlen ładowarka 50kW to EFACEC QC45
- najpopularniejsze ostatnio są chyba modele Ekoenergetyki Axon FX 50 / 100 i wygląda że w wersji 100kW powinny dać realne 100kW (max prąd to 250A),
- wygląda na to że Orlen ma też ładowarki Euroloop / Willbert Amber 1 o mocy do 150kW ( w zależności od ilości modułów zasilania)
- najnowsze są chyba ładowarki Ekoenergetyka Axon Easy 180 (pierwsza zainstalowana podobno na MOP Machnacz przy A1)

Jakoś więc innego modelu jak 'setka' Ekoenergetyki nie znalazłem, ale co ja tam wiem ;). Napewno mnie ktoś z błedu wyprowadzi :)

Alescie burze rozpetali :)
Jak bede teraz na Orlenie to bede szukal tabliczek i sprawdzal, ale kurde trzy tygodnie temu dwa orleny i oba okolice 75…

Może po moim poście juz nie trzeba :ROFLMAO:

vwir

Pionier e-mobilności
Z tego co pamiętam (ale ładowanie w zeszłym roku, więc na 100% pewien nie jestem) to na MOP Paszczyna też miałem poniżej 80kW. Więc dopisz sobie do listy ;)