Pierwsza "trasa", zużycie i zasięg e-208

Lisciasty

Zadomawiam się
Ale chwila, to ta apka działa na odległość? Bo mi napisało że tylko blutututem.
Fakt że nie spędziłem przy tym zbyt dużo czasu, a teraz nie mam samochodu pod ręką, może za kilka dni będę miał czas go pomęczyć ;)

A dobra, chyba nie dokończyłem procesu rejestracji ;)

Przem

Zadomawiam się
Dziś trasa do Rzeszowa i z powrotem. Od domu 20km dojazd do A4 i A4 do Rzeszowa, Po Rzeszowie może 20 km, akurat jechałem nie daleko od wlotu autostrady. Powrót analogicznie. w Jedną stronę tempomat część drogi 110, reszta 120km/h, tak pół na pół. Oczywiście jazda z ruchem więc czasami 140 i więcej. Powrót tempomat 120 i 125 km/h, chwilami znacznie więcej. Na pokładzie 2 osoby, klima non stop. Przy takiej jeździe spalanie 16,7kWh/100km jak dla mnie super. Gdyby nie przekraczać na tempomacie 115km/h jak się jedzie relaksacyjnie to było by sporo niżej, powyżej 110 - 115 km/h widać różnicę w zużyciu.
IMG_20220826_193654.jpg

Lisciasty

Zadomawiam się
Czy to spaliniak czy elektryk, prędkość 90-110km/h jest kompromisem pomiędzy ekonomią a czasem podróży. Jak samochód nie jest specjalnie opływowy to zwiększenie prędkości ze 100 do 120 km/h powoduje zwiększenie zużycia energii o 20%, przyspieszenie ze 100 do 140 to już 35% więcej. Tyle że w spalinie nie trzeba się o to aż tak martwić, no chyba że mamy niewiele w portfelu ;P