Pierwszy elektryk - co wybrać

MarcinMk

Zadomawiam się
Witam serdecznie, nadszedł czas na wejście w świat elektryków. Proszę o pomoc w wyborze ładowarki i przede wszystkim samochodu.

Mam PV na nowych zasadach, inwerter Huawei więc planuje od nich ładowarkę co by to wszystko zoptymalizować. Chyba lepszej opcji jeśli chodzi o ładowarkę nie ma?

Odnośnie samochodu to obecnie mam skodę karoq i Mondeo w kombi, którym parkuje się tragicznie w związku z tym elektryk ma mieć maksymalnie wymiary jak karoq. Na początku myślałem o teslach, ale są dość długie więc odrzucam. To ma być głównie auto do miasta choć raz na jakiś czas zdarzą się pewnie trasy. Dodam jeszcze, że mieszkam w miejscu gdzie jakość dróg jest bardzo kiepska dlatego myślałem o czymś z trochę większym prześwitem. Ostatnia kwestia to ciągle myślę czy iść w używkę czy nowy samochód z dotacją na jdg. Jak patrzę na czas wypłaty to trochę mi się odechciewa :) podsumowując mój wywód to obecnie myślę najbardziej o niro, kona i jeśli jednak by to miała być nówka to może elroq bo najchętniej wsparłbym europejski rynek. Co Państwo na to? :)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Zerknij na Renault Scenic, gabaryt ma poręczny i dobre recenzje. To niby samochód roku 2024. Ceny ponoć można dobrze wynegcjować.
Nie odrzucałbym też Tesli ze względu na gabaryt. Jeździłem Mondeo kombi kilka lat i 120kkm. TMY jeździ mi się ogólnie dużo przyjemniej, choć skręt ma fatalny. Z pewnością za to nie czuć żeby była dłuższa. Moja jest sprzed liftu i zawieszenie nie lubi uszkodzonych nawierzchni. Za to z kosztami eksploatacji możesz zejść prawie do zera jak masz PV.

Najlepsze co możesz zrobić to jazdy próbne. Każdy z nas ma inną perspektywę i potrzeby/preferencje niż Ty. Za to jedną z nielicznych wspólnych cech “elektryków do miasta” jest to, że potem się okazuje, że robią sporo tras 😉. Niby się do tego nie nadają, ale jakoś tak chętniej się nimi jeździ niż spaliną. Nie kup więc modelu ze zbyt małą baterią.

Najnowsze dyskusje