Pierwszy raz na Superchargerze [Warszawa]

nolaan

Zadomawiam się
Byłem dzisiaj pierwszy raz na Superchargerze - tym w Warszawie.
Krótka relacja dla potomnych:

Parking podziemny jest dość wąski, szczególnie przy bramkach. Podążałem za opisem na PlugShare - 2x SC znajdują się na samym-samym końcu na -5.
Co mnie zaskoczyło - na tym -5 nadal jest dostęp do internetu i to LTE.
Co mnie zaskoczyło cz2 - oba SC były zajęte i nikt nie był zameldowany na PlugShare. Ale na szczęście czekałem tylko 5m. Może SC tak szybko ładują, że nie ma co się meldować?:)

Pierwsze 15m na parkingu jest za darmo. Kasa biletowa jest na -5 przy windach (mija się ją jadąc do SC). Po tych 15m płatność jest 10zł, ale jest jeszcze 20min czasu do wyjazdu.

Jeżeli chodzi o przygotowania do samego ładowania - kabel niepotrzebny, bo jest wbudowany w SC, kartę miałem wpiętą w konto, więc nic nie musiałem więcej robić. Z ciekawostek to przeżyłem chwilę paniki, bo telefon rozłączył mi się z samochodem (Bluetooth) i nie mogłem do niego wejść (nie miałem karty) i gdyby nie to, że przez Internet przez appkę otworzyłem samochód a potem uruchomiłem slinik to by było ciekawie... (dobrze że był tam Internet :) Po restarcie telefonu Bluetooth się zreaktywował.

cooler

Pionier e-mobilności
Drobna podpowiedź: po jakiś 13 minutach idziesz do kasy, skanujesz bilet i masz jeszcze parę minut na zebranie się i wyjazd. Da się sporo podładować.
Ale: jest greenway 90kW na powiślu i pewnie od zera jest szybciej na SC, ale potem już tak samo. Tam bez tego 10zł za bilet wyjdzie ostatecznie taniej, przynajmniej z płatnym abonamentem (jest promocja - płaci się tylko połowę do końca sierpnia).

krzyss

Pionier e-mobilności
Drobna podpowiedź: po jakiś 13 minutach idziesz do kasy, skanujesz bilet i masz jeszcze parę minut na zebranie się i wyjazd. Da się sporo podładować.
Ale: jest greenway 90kW na powiślu i pewnie od zera jest szybciej na SC, ale potem już tak samo. Tam bez tego 10zł za bilet wyjdzie ostatecznie taniej, przynajmniej z płatnym abonamentem (jest promocja - płaci się tylko połowę do końca sierpnia).
W Wilanowie masz jeszcze etap 100kW i testowalem 99kW idzie ! Koszt 1,8.- za kWh
Parking platny, ale jak idziesz do ochrony z biletem i powiesz ze ladowales to bedzie free.

Bronek

Pionier e-mobilności
Przy ładowaniu na SC ludzie się nie meldują na Plugshare, bo w nawigacji w samochodzie w czasie rzeczywistym widać ile stanowisk jest wolnych.
PlugShare ma tą zaletę, że podajesz jak m/w długo będziesz stał . No ale SC raczej nie wymaga wielogodzinnych sesji. Ale ludzie sie nie meldują na innych tez , bo wiadomo ...empatia to towar deficytowy