Piski klima / pompa

tenOr

Posiadacz elektryka
Chociaż nie... Ty masz to w drugą stronę 🤔 masz niższą temperaturę niż rzeczywista. To nie wiem skąd się wzięła. Ale skoro myśli że na zew jest -13C to może rzeczywiście próbuje zrekompensować gorącym nawiewem

Michal

Moderator
Moim zdaniem zgłaszaj do serwisu. U mnie takie wahania temperatury nie występują i nie słyszałem żeby występowały.

Wycie się zdarzało ale przy faktycznych -15C. Pompa ciepła, wentylatory i silniki wchodzą na wysokie obroty żeby szybko nagrzać więc problemy są powiązane.

Michaal

Zadomawiam się
Cześć!
U mnie odkąd pojawiły się temperatury bliskie 0°C słychać czasem głośne wycie i wibracje, szczególnie na postoju. Dodatkowo temperatura zewnętrzna na ekranie zaczyna szybko spadać i różnic się od rzeczywistej nawet o 10 stopni. Inne objawy to lecące gorące powietrze do pasażerów z tyłu, fotel kierowcy robi się wyczuwalnie cieplejszy. Jak wycie ustaje to wraca do normy i tak w kółko.
TM3 LR 2022 z września

View attachment 7765
Również mam to samo, lecz rozbieżność w okolicach +-5 stopni.

Głośne wycie i wibracje mam od kiedy temperatura jest w okolicach zera. Gdy wybudzam auto i rozpoczynam jazdę. Po kilkunastu sekundach ustaje.

Na koniec grudnia jadę do serwisu bo lewe lusterko świruje i ma problemy z odpowiednim ustawieniem.

Auto z września 22.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Potwierdzam, jak sprężarka wystartuje to da sie wyczuć drgania i ją słychać. Podobno ma 735W i porównując ją do domowej pompy ciepła o mocy 2kW to wrażenia uznaję za normalne. U mnie pisków nie ma

tenOr

Posiadacz elektryka
Update: Tesla grzecznie napisała mi na m-c przed wizytą, żebym się nie denerwował, bo może się wszystko przedłużyć, bo nie wiedzą jeszcze jakie części zamówić.
Podesłałem im filmik. Nich posłuchają :p

tenOr

Posiadacz elektryka
Update: to tylko żeby zamknąć temat i dla potomnych. Piszczało łożysko wentylatora, a ten do wymiany. Cała reszta podobno OK.
Czas oczekiwania na naprawę: 2 mce z hakiem i chyba lepiej nie będzie patrząc na parking :)