Piszczace hamulce

Wprost1986

Nowy na Forum
Hejka, czy tez tak macie ze wam piszcza hamulce? Domyslam sie ze to moze byc ze wzgledu na to ze zadko uzywane i pewnie przez pogode lekko pokryly sie korozja ale wole sie upewnic. jak pewnie wszyscy zadko uzywam bo jezdze lo miescie na rekuperacji. Czy powinienem z tym cos zrobic? Zglosic do serwisu?

KrzysztofFly

Moderator
Hejka, czy tez tak macie ze wam piszcza hamulce? Domyslam sie ze to moze byc ze wzgledu na to ze zadko uzywane i pewnie przez pogode lekko pokryly sie korozja ale wole sie upewnic. jak pewnie wszyscy zadko uzywam bo jezdze lo miescie na rekuperacji. Czy powinienem z tym cos zrobic? Zglosic do serwisu?
Ja mam przejechane prawie 33 tysiące kilometrów i nic mi nie piszczy. Spróbuj może, gdzieś za miastem przy pustej drodze kilka razy mocno zahamować, wtedy na pewno użyjesz hamulca mechanicznego, a i tarcze też powinny się oczyścić.

p0li

Pionier e-mobilności
mnie troszke piszczaly jak rano ruszalem do tylu - ale potem jakos sie rozjezdzily i juz nie mam tego efektu

GrzesiekK

Zadomawiam się
Mi nic nie piszczy, jedynie po dłuższym postoju jak ruszam do tyłu to słyszę tylko pojedyncze ciche stuknięcie jak się klocki od tarcz odklejają.

Jarecki

Zadomawiam się
Tarcze od czasu do czasu trzeba oczyścić hamowaniem. Tym samym rozruszać tłoczki w zaciskach. Rozpędzamy do ok 90, włączamy "biegi" na N i hamujemy dość mocno, do 40. Można powtórzyć. Robię tak po każdym myciu auta.
Myjemy zaciski pod ciśnieniem wodą, ale nie dmuchamy powietrzem!

Najnowsze dyskusje