Podłączenie prądu w garażu (współdzielonym)

Rafalski

Posiadacz elektryka
Siemanko,
staram się ogarnąć prąd na miejscu garażowym. Rozmawiałem z administratorem budynku i dał mi wycenę: 1-faza 2000 netto a 3-faza 10 000 netto. Tłumaczył, że z rodzielni mam do pociągniecia 60m kabla oraz do zrobienia przewierty. Czy ta wycena jest w miarę ok? Od biedy z 1 fazą bym dał sobie radę. Wiadomo 3 fazy byłyby super plus podniesienie wartości garażu. Zastanawiam się, która opcja byłaby lepsza.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Dowiedziałem się dzisiaj, że nie będę miał umowy bezpośrednio z eneą tylko rachunek będzie mi wystawiać administracja z racji tego ze rozdzielnia jest do części wspólnej. Byłem przekonany, ze skoro nieruchomość jest moja to będę miał swój własny licznik i umowę. Czy jestem w stanie mieć własny licznik?

Olecki

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem jeśli nie pociągniesz przewodu bezpośrednio z rozdzielni operatora to nie ma na to szansy - jeśli po drodze byłaby jakąkolwiek infrastruktura firmy trzeciej to jak wyobrażał byś sobie ewentualną reklamację wielkości rachunku? Kto miałby się spierać i z kim?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dowiedziałem się dzisiaj, że nie będę miał umowy bezpośrednio z eneą tylko rachunek będzie mi wystawiać administracja z racji tego ze rozdzielnia jest do części wspólnej. Byłem przekonany, ze skoro nieruchomość jest moja to będę miał swój własny licznik i umowę. Czy jestem w stanie mieć własny licznik?
Ciekawe, a po jakiej cenie będziesz miał energię?

Rafalski

Posiadacz elektryka
Też jestem ciekaw, pewnie po cenie prądu w częściach wspólnych. Zadzwonię w pon do administracji i się dowiem. Zmienia to postać rzeczy, wydaje mi się, ze nie ma co inwestować i wybrać opcje zwykłego gniazdka 1fazowego

Hakun

Zadomawiam się
W przypadku wspólnot mieszkaniowych są one traktowane ulgowo jak np szpitale lecznice przedszkola co powoduje że cena za kWh nie będzie wygórowana i nie trzeba negocjować ze sprzedawcą prądu dodatkowych opłat. Moim zdaniem zakładaj teraz 3f bo jak jesteś pierwszy w budynku to jeszcze mają rezewę mocy przydzielonej na obiekt. Jak będziesz kolejny to już może takiej rezerwy nie być i trzeba zmieniać przydział mocy na budynek. Wartość miejsca parkingowego z gniazdem też będzie dużo większa bo aut elektrycznych będzie tylko przybywać.