podpis kwalifikowany - jaki polecacie?

zibizz1

Pionier e-mobilności
@tokwi A nie trzeba miec pełnomocnictwa podpisanego elektronicznie?
Tutaj temat ogólnie o podpis kwalifikowany ale jeśli chodzi o wniosek na Mój elektryk to zalogowałem się i sprawdziłem, mam pełnomocnictwo podpisane e-dowodem przez współwłasciciela i wnioskodawce
A wniosek jednak mam przez ePUAP 22 grudnia 2022 15:10, podpisano Profilem Zaufanym ePUAP

tokwi

Pionier e-mobilności
oj.. to ja przepraszam ze nie doczytałem nazwy wątku.
Tu dyskutujecie o podpisie pod wnioskiem o dopłatę. Ja zaś pisałem o wniosku o dopisanie do zwolnienia z opłat za autostrady w CZ!
W pierwszym przypadku potrzebne jest pelnimocnictwo, bo wnioskuje właściciel. W drugim (o którym pisałem - autostrady w CZ) nie trzeba - wnioskuje użytkownik.
W tym drugim przypadku winien być podpis honorowany w CZ - czyli eIDAS robi robotę (polskie kwalifikowane są bezwzględnie honorowane, urzędowe np: eDO - różnie)

Darek1

Posiadacz elektryka
Czy ktoś wie, po jaką cholerę jest tabelka: Dane dodatkowe:

Proszę podać dane osób uprawnionych do reprezentowania Beneficjenta w celu przekazania im umowy do podpisu

Podałem tam żonę, która często posługuje się podpisem elektronicznym. Żona podpisała swoim podpisem, a dzisiaj dostałem odpowiedź,
Informujemy, iż przesłana przez Państwa w systemie GWD umowa o dofinansowanie nr ................... została podpisana nieprawidłowo – podpis na umowie złożyła osoba inna niż beneficjent wskazany we wstępie. W związku z powyższym umowa będzie ponownie przekazana do Państwa do podpisu po ponownym uzyskaniu podpisów przedstawicieli NFOŚiGW. Prosimy o wskazanie w odpowiedzi na niniejszą wiadomość, kto z Państwa strony będzie ostatecznie podpisywał podpisem kwalifikowanym umowę o dofinansowanie. Jeżeli umowa o dofinansowanie będzie podpisywana przez Pełnomocnika beneficjenta, prosimy o przesłanie do NFOŚiGW pełnomocnictwa do podpisania umowy podpisanego kwalifikowanym podpisem elektronicznym przez beneficjenta na adres e-mail: [email protected] lub oryginału pełnomocnictwa podpisanego odręcznie pocztą tradycyjną na adres: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, ul. Konstruktorska 3A, 02-673 Warszaw

To po co we wniosku podawać pełnomocników, jak i tak procedura jest zupełnie inna 😒
Chyba spróbuję kupić mszafir, którego polecacie

Lupus

Posiadacz elektryka
Cześć, mam umowę końcową do podpisania. Czy faktycznie MUSZĘ mieć podpis kwalifikowany wykupiony? Jak to przebiega? Co polecacie?
Wydaje mi się że do umów dla osoby prywatnej wystarcza Profil Zaufany, natomiast do umów dla firm wymagany jest podpis kwalifikowany.

wiktor

Posiadacz elektryka
Aktualnie jakby ktoś szukał to kupiłem mSzafir za 280 brutto (1 rok do 1000 wniosków), ten jednorazowy nie nada się bo wniosek otwiera się w apliakcji JAVA.

PS
Jak masz macOS od raz zrób to u kogoś na Windowsie, zaoszczędzisz czas i nerwy.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Aktualnie jakby ktoś szukał to kupiłem mSzafir za 280 brutto (1 rok do 1000 wniosków), ten jednorazowy nie nada się bo wniosek otwiera się w apliakcji JAVA.

PS
Jak masz macOS od raz zrób to u kogoś na Windowsie, zaoszczędzisz czas i nerwy.
Na MacOS dobrze działa Certum SimplySign - mam i używam. Co prawda trochę droższy od mSzafir.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Super, ale ja dzisiaj wykipiałem i straciłem 1h na macU
Bardzo mi przykro.. U mnie działa bez problemu od około roku. Podpisuję średnio 2-3 dokumenty miesięcznie.