podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

Michal

Moderator
Rzeczywiście wygląda to niepokojąco. Jak ładujesz auto? Zawsze do 100%, czy masz jakieś niższe ustawienie? Jeśli niższe, to czy doładowujesz co jakiś czas do 100%, żeby cele miały szansę się zbilansować?

p0li

Pionier e-mobilności
przeważnei do 100% czasem do 90% ale 95% łądowań są to ładowania wolne do 10kW

Michal

Moderator
No to moim zdaniem powinieneś zmienić przyzwyczajenia i ładować do max 90%. Nie wiem jaką chemię masz w baterii, ale raczej na pewno nie LFP, więc każde ładowanie do 100%, zjada jeden pełny cykl. W telefonach ładowanie do 90% 0,5 cyklu, do 80% 0,25 cyklu - dane z AccuBattery, o których kiedyś pisałem trochę tutaj, a kilka postów niżej jest link do ich metodologii:

Nie wiem też czy czytałeś moje posty w wątku:
, opisuję tam jak ładuję auto oraz jaka wychodzi mi obecnie degradacja (od 1 do 2,5% zależy od jakiej pojemności początkowej liczyć). Przy czym miałem bardzo dużo ładowań DC (33% całości).

p0li

Pionier e-mobilności
kolejny update tabelki
dla czytelnosci wyodrebnilem tabelke z SOC bo nie wiem jak bez dodatkowych toolsow zrobic wykres z 3 skalami w excelu

KrzysztofFly

Moderator
Tak wiec byłem dzisiaj na przeglądzie na 25000km. Tak jak pisałem w innym temacie sprawdziłem przed wyjazdem z domu oraz przed i po wizycie w serwisie SoH.
Screenshot_2022-11-02-08-08-23-396_com.ovz.carscanner.jpgScreenshot_2022-11-02-09-42-25-599_com.ovz.carscanner.jpgScreenshot_2022-11-02-12-17-11-229_com.ovz.carscanner.jpg

Tak jak widać na załączonych obrazkach, nic się nie zmieniło.

p0li

Pionier e-mobilności
Tak wiec byłem dzisiaj na przeglądzie na 25000km. Tak jak pisałem w innym temacie sprawdziłem przed wyjazdem z domu oraz przed i po wizycie w serwisie SoH.

Tak jak widać na załączonych obrazkach, nic się nie zmieniło.
podejrzewam ze jest to zwiazane ze miales juz najnowszy soft
ja mialem stary i musieli mi updejtowac

danders

Zadomawiam się
Przebieg prawie 5k w dwa miesiące , na tą chwilę tak to wygląda, szybko SOH spada ( dużo za szybko ) , o ile dobrze pamiętam to miałem coś około 103% na początku, kilka razy ładowałem na szybkich ładowarkach ( może z 5 razy ) , pierwszy raz wczoraj do 100%. zazwyczaj do 80 i mniej , moc ładowania zazwyczaj od 4-10kw ( staram się wykorzystywać autokonsumpcje ) jak tak dalej pójdzie to bateria do wymiany za dwa lata :)

Attachments

• image_6487327.JPG
    image_6487327.JPG
    263,5 KB · Liczba wyświetleń: 22

krzyss

Pionier e-mobilności
Przebieg prawie 5k w dwa miesiące , na tą chwilę tak to wygląda, szybko SOH spada ( dużo za szybko ) , o ile dobrze pamiętam to miałem coś około 103% na początku, kilka razy ładowałem na szybkich ładowarkach ( może z 5 razy ) , pierwszy raz wczoraj do 100%. zazwyczaj do 80 i mniej , moc ładowania zazwyczaj od 4-10kw ( staram się wykorzystywać autokonsumpcje ) jak tak dalej pójdzie to bateria do wymiany za dwa lata :)
Na poczatku przeciez zawsze spada… potem sie stabilizuje.