Pogłoski o powrocie czujników ultradźwiękowych w Tesli

poochaty

Posiadacz elektryka

inter

Pionier e-mobilności

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja nie widziałem ani jednego kto się zachwycał brakiem czujników. To samo z kierunkowskazami w kierownicy. 100% uważa że to negatywne zmiany.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czujniki mam ale wolę kamery , dobre kamery .
I gdyby byla z przodu taka kamera jak jest z tyłu, czujników może nie być
Klakoson i kierunki na przyciski, to wymaga za wiele nauki i uwagi. Ale powrót będzie raczej trudny do przeprowadzenia ?

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Czujniki mam ale wolę kamery , dobre kamery .
I gdyby byla z przodu taka kamera jak jest z tyłu, czuniko może nie być
Klakoson kierunki na przyciski, to wymaga za wiele nauki i uwagi. Ale powrót beędzie raczej trudny do przeprowadzenia ?
Mam czujki w 2 samochodach i generalnie porażka. Nie widzą nic, co jest między nimi i obok.

Bronek

Pionier e-mobilności
W, Teslach są one ok.
Mamy w obu w rodzinie, z tym że nie kazdy ich potrzebuje. Jestem "wychowany" motoryzacyjnie bezczujnikowo i nie zwracam na nie uwagi .
Raczej ich sygnalizowanie mnie zaskakiwalo i wywoływało przesadne reakcje, niepotrzebne.
Ale to, wynik posiadania wielu samochodów przed erą czujników. Teraz jest odwrotnie ludzie się szybko przyzwyczajają do nowych rzeczy, które są oczywiste
To nie jest źle tylko jest inaczej a brak tych nowych wyręczajacych nas elementow niekiedy jest trudne do zaakceptowania i wymaga nauki (tak jak te przyciski na kierownicy). 10 miesiecy i czasem muszę spojrzeć (mam też koralik naklejony)
Ja jeżdżę na czuja, ogarniajac gabarryty auta wzrokowo i na oko. Jak ciemno to i tak czujnikom nie ufam.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Też, przy parkowaniu nie opieram się na czujnikach ale w poprzednim samochodzie samo mi zahamowało na podstawie czujników 2 razy. Ich zaletą jest duża dokładność. Oczywiście kamery lepsze do manewrowania ale jak np pomylimy kierunek jazdy to czujniki skuteczniej nas uratują. Kamery jeszcze mnie tak nie uratowały bo nie miały przed czym ale w internecie widzę że innych też nie uratowały gdy była taka potrzeba. Choć podobno awaryjne hamowanie na kamerach działa, ale może nie zawsze

ypl

Pionier e-mobilności
Te automatyczne hamowanie przy parkowaniu to jest super sprawa, mnie już przed kilkoma przycierkami na parkingach uratowało. Teraz auta są coraz większe, a miejsca do parkowania w dużych miastach coraz mniejsze są.