Pomidor.io - mapa ładowarek EV, podgląd zajętości, statystyki

nabrU

Moderator
Sam się zdziwiłem tym co mi techline powiedział wczoraj. Fakt, że jak tam się ładuje lub zerkam w aplikacji Elocity, to rzadko widzę wyższą moc ładowania niż 100 kW . Może te 350 kW to bardziej 350 kW "Ready" .

A może szafy i sprzęt są po prostu przyszłościowo 'na wyrost' i w związku z potencjalnie słabszym przyłączem, dają tyle ile dają bo są np. jakoś software'owo ograniczone?

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Sam się zdziwiłem tym co mi techline powiedział wczoraj. Fakt, że jak tam się ładuje lub zerkam w aplikacji Elocity, to rzadko widzę wyższą moc ładowania niż 100 kW . Może te 350 kW to bardziej 350 kW "Ready" . Dlatego też zapodałem ten pomysł z zczytywaniem mocy sesji z Elocity (i dla innych sieci, z których da się takie info wyciągnąć) . Średni czas sesji też może być ciekawym info . Np Ekoen na Postępu prezentuje w apce Elocity wyższą moc ładowania dla sesji, niż Reduta. Więc mogą mieć tam większa rotację
Przejrzałem posty na LinkedIn Ekoenu, oni testują co jakiś czas krzywe ładowania różnych samochodów. Testy robili na Okęciu, gdzie chyba jest taki sam sprzęt co na Reducie. Uzyskiwali maksymalne prędkości ładowania deklarowane przez producentów aut. Czyli, 800V Porsche brało 320kW, 400V auta miały ponad 210kW. Wg mnie 350kW jest do uzyskania, pytanie czy na wszystkich na raz :)

1751203203251.png

wxwx78

Fachowiec
To z wczoraj z okolic 13stej. Podjechałem 3jką (którą zdaje jutro i muszę ją oddać z pełną baterią) . Ustawiłem Ekoen w nawigacji aby coś tam samochód podgrzał, (fakt, mam bliziutko). Krzywa ładowania, przy pełnym obłożeniu miejscówki, wyglądała tak (16-100%) :
1751203847441.png
Parę minut zajęło nim uzyskałem coś więcej niż 1kW, ale nadal, trochę, wolno ładowało.

Last edited:

sh95

Entuzjasta elektromobilności
A może szafy i sprzęt są po prostu przyszłościowo 'na wyrost' i w związku z potencjalnie słabszym przyłączem, dają tyle ile dają bo są np. jakoś software'owo ograniczone?
No też tak może być, w styczniu gdy uruchamiali pisali, że to na razie na "tymczasowym" przyłączu, docelowo mają być 2MW. W miedzy czasie były przerwy w działaniu ładowarek więc zakładałem, że jest już docelowa moc. Ale może jeszcze nie ma i stąd słabe wyniki przy pełnym obłożeniu.