Pomoc w wyborze elektryka do 140 tys. zł z dotacją – jakie modele polecacie? Citroën e-C4, Peugeot e-208, BYD Atto 2?

marcinm9mm

Nowy na Forum
Cześć wszystkim,
rozglądam się za elektrykiem w budżecie do 140 tys. zł brutto (w tym dotacja do 30 tys. zł), musi być nowy z salonu, płatny gotówką (nie interesują mnie używane, leasing, wynajem). Zakup najwcześniej wrzesień. Chciałbym poznać Wasze opinie. Szukam auta dla żony do mieszanego użytkowania (miasto + trasy), głównie dla 2 osób, z realnym zasięgiem 200–240 km w lecie, zimą mniej jeździmy. Ważne wyposażenie to Android Auto, klimatyzacja i kamera cofania. Mam dostęp do ładowania w domu z fotowoltaiką na starych zasadach. Będzie ładowany praktycznie wyłącznie w domu. Dojazd do ASO w regionie śląskim (Sosnowiec), nie wiem jak to wygląda z Chińczykami i czy tam jest jakiś problem z serwisem. Na razie rozważam modele jak:
  • Citroën e-C3
  • Citroën e-C4 - Warto dopłacać do e-C4, czy w parametrach to samo co C3?
  • Peugeot e-208
  • Opel Frontera Electric
  • Opel Corsa Electric
  • BYD Atto 2 - U chińczyków jakieś problemy z serwisem, częściami?
  • MG 4
Małe odpadają, szukamy średniaka, bądź czegoś nie za dużego. Renalut nie podoba się partnerce, ale widzę, że jest chwalony, warto? Jeśli tak to czemu?

Wczytuję się powoli w poszczególne wątki, ale może wasze wprawne i doświadczone oko pomoże!
  • Jest tu jakiś model, który jest statystycznie najczęściej polecany za całokształt? Coś uniwersalnego, sprawdzonego, jakiś konsensus między użytkownikami różnych innych modeli, marek?
  • Czy macie doświadczenia z tymi modelami?
  • Da się złapać jakieś zniżki w salonie? Jak? Płacę gotówką, biorę na JDG.
  • Jakie inne auta byście polecili w tym budżecie?
  • Jakie są Wasze uwagi co do niezawodności, serwisu czy kosztów (np. OC/AC, opony)?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie – każda opinia się przyda przed jazdą próbną!

Edit: Dzięki za informacje o Hyundaiu Konie w upuście. Jeśli są podobne promocje dajcie znać, bez tego nawet nie sprawdzałbym tego modelu ze względu na cenę.

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja mam e208 od nowości (produkcja 09.2022). 41k km na liczniku. Jak na razie zero problemów. Jeździ się fajnie - żona nie chce wracać do ICE, mimo że ma początku była sceptyczna (samochód na bateryjkę? ). Na podforum Peugeota opisałem dokładniej w jednym wątku.

abes99

Posiadacz elektryka
Może przejdź się do Hyundaia i ponegocjuj Konę? Gdzieś tu ktoś pisał, że poniżej 150k bywają, a sprawdzone dość solidne elektryki. Kia EV3 może po rabatach? :unsure:

Stellantisy bywają dość problematyczne i średnio polecane, a typowe chińczyki (BYD/MG) trochę mało zaufane przy tych cenach (przejrzyj wątki, jest tego trochę na forum)...

Albo rozważ tani najem np. Ford Explorer <1k/mc na 3 lata/45kkm...

chess_m

Posiadacz elektryka
. Na razie rozważam modele jak:
  • Citroën e-C3
c4 to klasa wyżej
w Dąbrowie masz dealera i aso MG. Pojedź, obejrzyj, zrób jazdę próbną.
W założonym budżecie spokojnie powinieneś znale wersje Comfort z baterią 64kWh a może udało by się nawet znaleźć Luxury.
Na forum MG masz wątek/kopalnię wiedzy o MG4

Nieco ponad twój budżet ale ktoś dzisiaj pisał że da się obecnie znaleźć rozsądnie wyposażoną Konę 64 za 150k Może warto się zainteresować.

marcinm9mm

Nowy na Forum
Może przejdź się do Hyundaia i ponegocjuj Konę? Gdzieś tu ktoś pisał, że poniżej 150k bywają, a sprawdzone dość solidne elektryki.

Nieco ponad twój budżet ale ktoś dzisiaj pisał że da się obecnie znaleźć rozsądnie wyposażoną Konę 64 za 150k Może warto się zainteresować.
Podrzucie link do tego wątku o Konie? Przy czym musi być nówka z salonu, gotówką. Realne do 140 tys. brutto?

Edit:
Widzę na tej stronie upusty, faktycznie się mieści w tej cenie:

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
Cześć wszystkim,
rozglądam się za elektrykiem w budżecie do 140 tys. zł brutto (w tym dotacja do 30 tys. zł), musi być nowy z salonu. Chciałbym poznać Wasze opinie. Szukam auta dla żony do mieszanego użytkowania (miasto + trasy), głównie dla 2 osób, z realnym zasięgiem 200–240 km w lecie, zimą mniej jeździmy. Ważne wyposażenie to Android Auto, klimatyzacja i kamera cofania. Mam dostęp do ładowania w domu z fotowoltaiką na starych zasadach. Będzie ładowany praktycznie wyłącznie w domu. Dojazd do ASO w regionie śląskim (Sosnowiec), nie wiem jak to wygląda z Chińczykami i czy tam jest jakiś problem z serwisem. Na razie rozważam modele jak:
  • Citroën e-C3
  • Peugeot e-208
  • Opel Frontera Electric
  • Opel Corsa Electric
  • BYD Atto 2 - U chińczyków jakieś problemy z serwisem, częściami?
  • MG 4
Z tego co kojarzę, to:
  • Citroën e-C3
  • Opel Frontera Electric
Są zbudowane na tej samej platformie.

Ta sama sytuacja jest z modelami:
  • Citroën e-C4
  • Peugeot e-208
  • Opel Corsa Electric
Które również dzielą platformę (inną niż e-C3 i Frontera), w tych modelach są większe akumulatory (50-54kWh) i mocniejsze silniki (136-156KM). Każdy z tej trójki którą tu wymieniłeś, bez problemu spełni Twoje oczekiwanie związane z zasięgiem w warunkach letnich (w szczególności w wersji z akumulatorem 54kWh). Natomiast e-C4 zapewni przy tym największy komfort oraz ilość miejsca w środku, 208 i Corsa są bliźniaczym rozwiązaniem (także z e-C4) jednak są zdecydowanie mniejsze. Dodatkowo zawieszenie e-C4 zapewnia niesamowity komfort jazdy, co szczególnie odczuwalne jest na kiepskich drogach.
1751575090362.png

Małe odpadają, szukamy średniaka, bądź czegoś nie za dużego. Renalut nie podoba się partnerce, ale widzę, że jest chwalony, warto? Jesli tak to czemu?

Wczytuję się powoli w poszczególne wątki, ale może wasze wprawne i doświadczone oko pomoże!
  • Czy macie doświadczenia z tymi modelami?
Ja mam z e-C4 i jestem z niego bardzo zadowolony, możesz poczytać trochę więcej w moich wpisach w jego dziale:
  • Da się złapać jakieś zniżki w salonie? Jak? Płacę gotówką, biorę na JDG.
W większości marek da się ponegocjować jakieś zniżki, trzeba próbować ;).
  • Jakie inne auta byście polecili w tym budżecie?
  • Jakie są Wasze uwagi co do niezawodności, serwisu czy kosztów (np. OC/AC, opony)?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie – każda opinia się przyda przed jazdą próbną!
Sugeruję odwiedzić salony wszystkich marek, które wymieniłeś, najlepiej obejrzeć na żywo wszystkie w/w modele, a także skorzystać z jazdy próbnej. Zdecydowanie zabierz ze sobą żonę, pozwól jej współuczestniczyć w procesie wyboru samochodu. Zakładam, że wiesz jak wpłynąć na to, aby wybrała model który chciałbyś aby wybrała ;).