Poszukuje belki dachowe

viallos

Pionier e-mobilności
Doskonale ... oznacza to że po włożeniu nie powinno być możliwości ruchu w lewo bądź w prawo.
Ten obrazek wiele wyjaśnia i daje mi trochę spokoju ducha.
Miałem duże wątpliwości co do tego systemu. Nadzieją napawała mnie nazwa marki wygrawerowana na elemencie, którą znalazłem przy tym bagażniku: Yakima. Używam ich uchwytów do rowerów karbonowych i są super.

ciastek

Pionier e-mobilności
oznacza to że po włożeniu nie powinno być możliwości ruchu w lewo bądź w prawo.
Jest tam pewien luz:
Musisz mieć pewność, że haczyki są w przewidzianym dla nich miejscu. Upewniam się że tak jest przesuwając wsunięty haczyk w przód i w tył - jeśli rusza się +/- 7 mm :)D), to znaczy, że jest w właściwym miejscu - pod przeznaczonym dla niego metalowym uchwytem.
Jak się dowiedziałem, że bagaznik Tesli robi Yakima, to zdecydowałem się na ich bagaznik na hak - FoldClick 3 - i jestem zawiedziony. Dokręciłem ramę mocno - porysowana. Dokrecilem lżej - wypięła się podczas jazdy. Jakieś gumy lub taśmy sobie dorobię, by awaryjnie trzymały. Ale niesmak pozostał. :D

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Czyli jednak robią lepsze i gorsze rzeczy. Moje doświadczenia z bagażnikiem FrontLoader są pozytywne.

viallos

Pionier e-mobilności
Dokręciłem ramę mocno - porysowana. Dokrecilem lżej - wypięła się podczas jazdy. Jakieś gumy lub taśmy sobie dorobię, by awaryjnie trzymały. Ale niesmak pozostał.
Spojrzałem na ten bagażnik .. pisząc o ramie masz na myśli ramę roweru tak? ... błąd początkującego ;-) .. zawsze stosowałem różne gumy/szmatki przy montażach tych zacisków do ramy starych rowerów .. mało tego .. miałem specjalne kawałki klocków gumowych które zapobiegały ewentualnemu stykowi rowerów przy upchaniu ich jeden obok drugiego.
Po zamianie na FrontLoader problem zniknął .. ramy się nie tykasz.

MyTesla

Zadomawiam się
są znaczniki na szybie i ich się trzeba trzymać

Uwaga: na form Tesli w US jest opisany przypadek, gdzie przy prawidłowej instalacji i dokręcaniu zaczepów puścił przynitowany do karoserii uchwyt. W takim przypadku do stwierdzenia tego faktu i ewentualnych roszczeń gwarancyjnych proces wymiany szyby dachowej tylko w Tesla. Tak myślę po tym incydencie Tesla zmieniła moment dokręcanie z 8 Nm to 2.5-3.0 Nm. Wciąż dokręcanie tego to dreszczyk emocji...

Attachments

• TMS_Roof_Rack_Mark_Front.JPG
    TMS_Roof_Rack_Mark_Front.JPG
    46,4 KB · Liczba wyświetleń: 77
  • TMS_Roof_Rack_Mark_Rear.jpg
    TMS_Roof_Rack_Mark_Rear.jpg
    282,8 KB · Liczba wyświetleń: 89
  • TMS_Roof_Rack_02.jpeg
    TMS_Roof_Rack_02.jpeg
    466,7 KB · Liczba wyświetleń: 77
Last edited:

PioWi

Zadomawiam się
Mam możliwość kupienia okazyjnie boxa, takiego jak ten z olx (https://www.olx.pl/d/oferta/bagaznik- dachowy-thule-z-boxem-skiquard-850-skiguard-850-CID5-IDRjtLQ.html) i tu rodzi się pytanie o rozstaw belek na TM3 ( ich rozstaw jest narzucony) czy jest to zunifikowane w sensie rozstaw na belki w boxie ?. Auta ani belek jeszcze nie mam ( ma być w tygodniu) ale na święta już plan wyjazdu mam. Na relingach moglbym przesuwać a jak to widzieć w w kontekście TM3 i takim nożem jak z olx