PowerDot zbuduje 600 stacji ładowania na parkingach Biedronki

Kuba

Zadomawiam się
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
ogólnie w wielu okolicznych miasteczkach biedronki jednak są i działają, piszę o lubuskim. tam nigdy nie było żadnych CCS-ów tylko Type 2 a teraz pełen wypas 120kW. może w dużych miastach to jest mniej zauważalne ale w mniejszych robi olbrzymią różnicę.

Halisep

Posiadacz elektryka
Chyba tylko naiwni liczyli 😉
Mnie natomiast interesuje jakie stawki proponują bo tani prąd przy Biedronkach, ze względu na skalę, zrobiłby dużo dobrego dla rynku EV. Teraz to wygląda na jakiś sabotaż zlecony przez mafię petro-kawowo-parówkową 😉
Ładując poprzez Freshmile wychodzi <2pln/kWh

KrzysztofFly

Moderator
ogólnie w wielu okolicznych miasteczkach biedronki jednak są i działają, piszę o lubuskim. tam nigdy nie było żadnych CCS-ów tylko Type 2 a teraz pełen wypas 120kW. może w dużych miastach to jest mniej zauważalne ale w mniejszych robi olbrzymią różnicę.
Też tak uważam, a jak się coś zesra i będzie potrzeba szybko się podładować to będzie gdzie.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
napiszę więcej, otwierają się nowe szlaki dla osób które mają ev z malutkimi bateriami jak ja. nie mam strachu wypuścić się w najdalsze rubieże województwa tylko dzięki temu, że na biedronkach jest ccs. myślę, że dla małych baterii to będzie super czas a potem eldorado dla tych większych ale zdegradowanych ;)

nabrU

Moderator
Chyba tylko naiwni liczyli 😉
Poczytaj ten wątek od początku... będziesz wiedział o co mi chodzi.

może w dużych miastach to jest mniej zauważalne ale w mniejszych robi olbrzymią różnicę.

Ależ oczywiście, to niezaprzeczalny fakt. Lepiej żeby coś było (nawet drogo) niż ma nie być nic

Jest 245, miesięcznie oddają jakieś 20, ale mają opóźnienie w zgłaszaniu, więc powinno być ~280 do końca roku ale potwierdzi się pod koniec lutego.

I to jest przyzwoity wynik, tyle że bardzo daleki od 600. Od początku pisałem, że '600' jest niedowykonania (nawet jakby, każda Biedronka miała wolne 1MW i UDT pod każdą koczował z długopisem gotowym do podpisu)

luki

Pionier e-mobilności
Od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie w zasadzie leży problem. Znam kilka miejsc (i biedronki z powerdotem, i lidle) gdzie maszyna fizycznie stoi od około roku. Czeka, w sumie nie wiadomo na co. Z mojej perspektywy, jako potencjalnego klienta, jest to trochę smutne. A zapewne będzie przepychanie się pomiędzy sklepem, a "ustawą", że to nie my, to oni. I zamiast wziąć się do roboty będzie przepalanie czasu na papierki. W statystykach tego nie widać, a w zasadzie nie wiadomo co jest większym hamulcem, czy inwestor (sklep), czy energetyka, czy UDT. Może też być tak, że każdy przypadek jest inny, co nie zmienia faktu, że sprzęt stoi i niszczeje

spacerowicz

Zadomawiam się
https://media.biedronka.pl/346674-w...em-laduj-sie-na-stacjach-biedronki-i-powerdot z końca sierpnia wspomina o 400 wybudowanych stacjach ładowania i 210 otwartych. Otwartych na pewno przybywa. W październiku ładowałem się na stacji która była otwarta nie dłużej niż miesiąc wcześniej. Ceny są raczej wysokie ale stacje są dostępne.

Gorzej wygląda że stacjami Lidl. Znam dwa przypadki wybudowane jeszcze przed wakacjami i w dalszym ciągu zamknięte.

Michal

Moderator
https://media.biedronka.pl/346674-w...em-laduj-sie-na-stacjach-biedronki-i-powerdot z końca sierpnia wspomina o 400 wybudowanych stacjach ładowania i 210 otwartych. Otwartych na pewno przybywa. W październiku ładowałem się na stacji która była otwarta nie dłużej niż miesiąc wcześniej. Ceny są raczej wysokie ale stacje są dostępne.

Gorzej wygląda że stacjami Lidl. Znam dwa przypadki wybudowane jeszcze przed wakacjami i w dalszym ciągu zamknięte.
Lidl ma w bazie UDP 179, więc nie dużo mniej.

KrzysztofFly

Moderator
Lidl ma w bazie UDP 179, więc nie dużo mniej.
U mnie pod Lidlem stoi nowa ładowarka, od około dwóch tygodni ma zdjęty pokrowiec i świeci. Jednak ładować się jeszcze nie można, bo wyświetla komunikat, że usługa jest w trakcie konfiguracji (czy coś w tym stylu, bo dokładnie nie pamiętam).
ce2ba118-93f3-431e-93f5-5de7b761b8ca.jpg

Także @p0li jak przyjedziesz Smartem, to będziesz miał się gdzie naładować ;).