prąd z domu w kosztach działalności

owen

Zadomawiam się
Dzień dobry
Za kilka dni odbieram swój pierwszy elektryczny samochodów (yeah!). I oczywiście nurtuje mnie wiele spraw, w tym ta jedna - w jaki sposób rozliczyć koszty ładowania w garażu w kosztach działalności? Czy wystarczy "zwykły" wallbox i wartość "podanej" energii liczona przez aplikację, czy może potrzebny jest jakiś certyfikowany licznik. Jeśli tak, to czy kupuje i montuje się go osobno, czy może być z wallboksa (VW reklamuje swoje chargery z "certyfikowanym" licznikiem.
Będę wdzięczny za sugestie i sposoby, w jaki rozwiązujecie to zagadnienie u siebie.
Dobrego dnia :)

ELuk

Pionier e-mobilności
Przejrzyj forum, temat był omawiany.
Zastanów się najpierw jakie będą te rachunki za prąd do auta, czy kalkuluje Ci się ta koncepcja, bo koszty są o „rząd wielkości” mniejsze niż paliw płynnych, a kwestia rozliczenia prądu z prywatnego garażu ma szereg konsekwencji…

mALEK

Posiadacz elektryka
jezeli tylko "odpalisz" temat firmy i odliczania kosztow, mozesz byc rozliczany z taryfy C, czyli biznesowej, a nie G - domowej, a stawki w tej pierwszej sa zdecydowanie wyzsze. jezeli zas chodzi o rozliczanie energii, ZE nie przyjmuje zadnych innych danych jak tylko z swojego licznika/podlicznika

aadamuss

Posiadacz elektryka
Raczej zapomnij o rozliczaniu prądu z domu. Księgowo gra nie warta świeczki a dokumentowanie i opomiarowanie nie istnieje. U mnie 200 kWh miesięcznie to mniej niż za kawę i hotdogi przy okazji tankowania VW :)

owen

Zadomawiam się
OK. Wielkie dzięki
Zastanów się najpierw jakie będą te rachunki za prąd do auta, czy kalkuluje Ci się ta koncepcja, bo koszty są o „rząd wielkości” mniejsze niż paliw płynnych, a kwestia rozliczenia prądu z prywatnego garażu ma szereg konsekwencji…
Dzięki. Przechodzę na elektryka z HEV i średniego całorocznego spalania rzędu 5,7l/100km. Rozpisałem sobie xls. z opłacalnością takiej zamiany i przy obecnych cenach prądu i paliwa, korzyść finansowa to zaledwie 1k pln rocznie (taryfa g11 wyszła mi 1,32 zł/kWh brutto, z uwzględnieniem opłaty dystrybucyjnej i doliczeniu straty 18 proc. na ładowaniu z "granny" przy przebiegu 25k rocznie). Przejście na nocna taryfę i na wallbox (strata 7,5 proc. energii pobranej do wtłoczonej - dane za kanałem lifebattery na YT; taryfa nocna ma taką samą cenę energii, ale znacznie niższą opłatę dystrybucyjną) to już 3,2k rocznie oszczędności, ale przy odliczeniu podatkowym byłoby to ponad 4k. ZE nie musi wiedzieć, że rozliczam koszt ładowania jako JDG, nie ma w tym zresztą niczego niezgodnego z prawem (chyba). Ale może rzeczywiście nie warto dotykać tego tematu.

owen

Zadomawiam się
jezeli tylko "odpalisz" temat firmy i odliczania kosztow, mozesz byc rozliczany z taryfy C, czyli biznesowej, a nie G - domowej, a stawki w tej pierwszej sa zdecydowanie wyzsze. jezeli zas chodzi o rozliczanie energii, ZE nie przyjmuje zadnych innych danych jak tylko z swojego licznika/podlicznika
Dzięki. Fakt, to ryzyko, które kiedyś tam brałem pod uwagę, ale teraz zapomniałem. Dzięki za przypomnienie.

elveh

Posiadacz elektryka
@ELuk - podasz jakieś linki? Ciekaw jestem finalnych wniosków. Temat jest moim zdaniem mocno niesprawiedliwy dla przedsiębiorców w obecnym porządku prawnym i praktyce księgowych. Cena prądu to jedno, ale dochodzi jeszcze często "własny" prąd ze słońca.. Ktoś powie - "darmowy"... no może darmowy, ale po pełnym zamortyzowaniu inwestycji - a to zwykle trwa 6-8+ lat.

yarrker

Zadomawiam się
Musisz sie poważnie zastanowić ( Działam w branży OZE ) Musiał byś mieć podlicznik założony lecz przez operatora ( Enea , Tauron itp ) Przy FV na firme dochodzi do rozliczen moc bierna ( W każdym domostwie istnieje lecz nie jest rozliczana ) a to dodatkowe koszty nawet 200zl /msc

owen

Zadomawiam się
Musisz sie poważnie zastanowić ( Działam w branży OZE ) Musiał byś mieć podlicznik założony lecz przez operatora ( Enea , Tauron itp ) Przy FV na firme dochodzi do rozliczen moc bierna ( W każdym domostwie istnieje lecz nie jest rozliczana ) a to dodatkowe koszty nawet 200zl /msc
Wielkie dzięki. Już się zastanowiłem poważnie :). Jednak zostaję przy rozliczeniu prądu "na siebie" i rozbuduję PV. Koszty rozbudowy wrzucę w ulgę termo, czyli zasadniczo wyjdzie prawie na to samo (prawie, bo składki zdrowotnej w ten sposób nie zmniejszę), tyle, że w rozliczeniu rocznym, a nie miesięcznym przez kilka lat. Za to PV zostanie mi na lata. Dziękuję jeszcze raz, dla mnie temat zamknięty i rozstrzygnięty :).