Premium Connectivity przygód trylogia

danielm

Pionier e-mobilności
Posiadam Tesla model 3 SR+ 2019 rocznik który odebrany był we Wiedniu, przypisany w systemie do Austrii.
Wkurzało mnie to strasznie bo wszelkie maile przychodziły w języku niemieckim którego nie znam i na który mam alergię, więc przez prawie 2 lata walczyłem z Teslą żeby przepisali mi auto do Polski w systemie i stało się to w czerwcu 2021 kiedy już straciłem wszelką nadzieję dostałem maila że usunięto mi auto z systemu a 10minut później że dodano auto z systemu. No i od tego czasu ceny mam w złotówki ale... dostaje smsy po holendersku i nie mogę kupić premium connectivity bo w Polsce nie można go kupić.
No i niedawno usłyszałem plotkę że można wymienić w aucie kartę sim i wtedy będzie się miało własne premium connectivity, za własne pieniądze, nieograniczone itp. Postanowiłem więc spytać o to mailowo serwis Tesli w Warszawie. Tylko proszę mądrzejszych ode mnie o wyjaśnienie mi co mi odpisali bo nie bardzo zrozumiałem:)

ja:
Witam, ponownie z dziwnym tematem.
Moje auto zostało odebrane w 2019 z Austrii a w czerwcu 2021 przepisane w systemie z austrii do polski i od tego czasu nie mam możliwości kupna premium connectivity.
Krąży plotka że problem można obejść wymieniając karte sim na własną, i że taką usługę można nawet zrobić i was w serwisie i że wtedy auto będzie miało stałe premium connectivity przez własną kartę sim, będą działać mapy satelitarne, informacje o ruchu a nawet od najnowszej aktualizacji systemu zdalny podgląd monitoringu systemu.
To prawda czy plotka? Jeśli tak to ile taka usługa kosztuje?

odpowiedź Tesli:
Tak, większość z tych funkcji jest dostępna po wymianie karty. Proszę o podanie numeru VIN w celu weryfikacji kosztów.

ja:
VIN 5YJ3E......, które funkcje będą działać po wymianie karty na swoją a które nie?
pytanie dodatkowe: czy aktualizacje oprogramowania nadal będą tylko po wifi? czy pójdą dzięki temu po LTE?
no i utrudnienie: mam wymieniony FSD na 3.0. plotka głosi że w nim nie ma slotu na karte SIM

odpowiedź Tesli:
Funkcje które będą dostępne to mapy satelitarne, surfowanie po internecie, oraz możliwość korzystania z funkcji kino.
Aktualizacje są dostępne tylko przez siec WiFi.
Model 3 nie jest wyposażony w kartę Sim.

ja:
Czyli rozumiem że nie ma możliwości wymiany karty sim w modelu 3? czy można jakoś podmienić eSim?
I co w przypadku wymiany by nie działało? Auto widzi że ma premium? W aktualizacji dodano opcję zdalnego podglądu która bez premium nie działa

odpowiedź Tesli:
Niestety nie ma możliwości wymiany karty eSim. Opcja ta działa tylko i wyłącznie przy wykupionym pakiecie premium.

aktualizacja 7 stycznia:
29 grudnia dodzwoniłem się na infolinie Tesli że nie mogę kupic premium a bardzo bym chciał. Pan stwierdził że pewnie bedzie trzeba przepisać auto do innego kraju ale się dowie i da znać. no i przez tydzień była cisza. Wczoraj nagle zadzwonił i się pyta czy już mam premium. Nie bardzo wiedziałem co mu odpowiedzieć bo skąd miałbym mieć. odpowiedział że ze względu na to że w Polsce nie moge premium kupić to ... mi je włączą :) No ale wczoraj jeszcze nie było, zresetowałem auto i nadal nic. A wieczorem zaglądam do apki a tam nagle możliwość zdalnego podgladu samochodu. Dzisiaj wsiadam do auta i mam premium :)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie jak przepisano auto to zniknęła możliwość zakupu boosta, a samochód stał się kupionym z drugiej ręki czyli używanym.
Z Tym że sprzedawcą i kupcem jest moja żona
Boost powrócił ale w Złotówkach drożej niż w Funtach, niemniej taniej niż w naszym serwisie.
Chyba wcześniej ogarną tunig i strukturę zmian w tesli w Firmach zewnetrznych, widząc w tym zysk, niz serwisy, które widzą z tym kłopot?

pigs

Zadomawiam się
@Bronek ile w aplikacji kosztuje u ciebie boost? Zastanawiam się nad kupnem ale w aplikacji nie mam ale jeżeli w serwisie jest znacząco drożej to może warto poczekać.

danielm

Pionier e-mobilności
aktualizacja: ponownie dziś zadzwoniłem do Tesli. po 10 minutach słuchania jak zresetować samochód czy dodać kartę w modelu 3 usłyszałem w słuchawce... język Polski. okazuje się że w supporcie pracują 3 polskojęzyczne osoby i jest niezerowa szansa że trafimy właśnie na Polaka. Pan się dowie czy coś może dla mnie zrobić i oddzwoni :) może będzie trzeba przepisać mi auto z powrotem do Austrii a może nic sie nie da zrobić :)