Problem z ładowaniem na Ionity

krzyss

Pionier e-mobilności
Oczywiście. W ostatnich kilku dniach używałem ionity w UK, Holandii, Niemczech i w Czechach. Tylko raz udało mi się żeby ruszyło za pierwszym razem. A tak to wszędzie dopiero za drugą sesją. Czyli £40/€40/1000CZK zablokowane, zwrot po 48h. Mam wrażenie, że oni to robią specjalnie i zarabiają na krótkoterminowych lokatach 😆
Dociskasz wtyczke do gniazda CCS ? Czytalem juz ze ktos w MG mial takie problemy.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Czy ktoś z Was ma problem z ładowaniem MG4 na Ionity? U mnie jest ogromny problem i bardzo często wywala błąd i nie startuje. Na innych stacjach tj. Orlen, Greenway bez problemu. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem na Ionity?
A jaka kolejność?
Najlepiej start z apki i wkładamy ccsa.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Nie wiem co to za legendy o przetrzymywaniu kasy z blokad. Na 20+ ladowań w maju br. Tylko 2x miałem podwójne blokady. Raz przez problemy z zasięgiem przy starcie i raz zerwało po 10 minutach.
Za każdym razem blokada się rozliczała po kilku minutach.
To raczej od banku/karty zależy. Ionity rozlicza natychmiast.
Odpalane oczywiście z apki bo Ionity fizykom kart nie wydaje

kurozukin

Zadomawiam się
Nie wiem co to za legendy o przetrzymywaniu kasy z blokad. Na 20+ ladowań w maju br. Tylko 2x miałem podwójne blokady. Raz przez problemy z zasięgiem przy starcie i raz zerwało po 10 minutach.
Za każdym razem blokada się rozliczała po kilku minutach.
To raczej od banku/karty zależy. Ionity rozlicza natychmiast.
Odpalane oczywiście z apki bo Ionity fizykom kart nie wydaje
1753705358689.png

1753705389556.png

Legendy powiadasz... ooookeyyyy

kurozukin

Zadomawiam się
Dociskasz wtyczke do gniazda CCS ? Czytalem juz ze ktos w MG mial takie problemy.
Ta, też o tym czytałem. Magiczne tańce dookoła auta też nie pomagają :D
Po prostu - raz mi zadziałało za pierwszym razem, ale tylko raz, a tak to zawsze za drugim razem. I ten drugi raz zawsze od strzała, bez żadnego dociskania, kombinowania, po prostu drugi raz działa i już.

kurozukin

Zadomawiam się
To sobie zrób.

Ale obsługuje karty roamingowe innych sieci (i marek samochodów).
Tzn? Mam założyć konto w jakiejś niepotrzebnej mi sieci, by mieć kartę i móc ją użyć z ionity gdy mam subskrypcję w ionity, bo nie potrafią ogarnąć swoich ładowarek?
Ciekawe jest to, że tylko na ionity mam takie problemy, wszędzie indziej moje MG się ładuje od strzała.

Ev3

Pionier e-mobilności
Tzn? Mam założyć konto w jakiejś niepotrzebnej mi sieci, by mieć kartę i móc ją użyć z ionity gdy mam subskrypcję w ionity, bo nie potrafią ogarnąć swoich ładowarek?
Jeśli by to miało pomóc, to i owszem.
Ja np. tylko w tym celu używam karty od Kia.

I właśnie po to, nie kupowałem tego bezpośrednio w Ionity, żeby uruchamiać z karty, a nie z aplikacji.
Problemy minęły jak ręką odjął.