Problem z ładowaniem

Alex72

Nowy na Forum
Witam.Jestem szczęśliwym posiadaczem HL3 od dwóch tygodni a zarazem żółtodziobem w sprawach elektromobilności.Mam pytanie. Czy podczas ładowania kablem dostarczonym przez Tesle z gniazdka domowego po dłuższym ładowaniu lub przekroczeni jakiejś wartości ładowania (nie wiem narazie jakiej bo nie zauważyłem) występuje problem z wyciągnięciem wtyku z samochodu .Ładowałem może z 1-2 godziny i nie było problemu po naciśnięci przycisku na wtyku odblokowywał się port i wtyczkę wyciągałem. Natomiast po dłuższym ładowaniu 4-5 godzin po naciśnięciu przycisku pokazuje przez chwilę kolor niebieski i przerwę w ładowaniu natomiast nie odblokowuje wtyku i po chwili znowu zaczyna ładować .Muszę odblokowywać port z telefonu żeby wyciągnąć wtyczkę. Czy to normalne Czy coś jest nie tak?

Alex72

Nowy na Forum
A samochód jest otwarty? Może nie wykrywa ci kluczyka? Wtedy nie wypuści wtyczki.
Samochód jest zamknięty a kluczyk w telefonie.Telefon leżał w pokój może go nie wyczuwał ,ale zabrałem go ze sobą do garażu i też nie chciał odblokować
Nie otwierałem go .Odblokował z poziomu telefonu

stanwise

Zadomawiam się
Mi czasem nie wykrywa od razu telefonu jak mam w kieszeni - ale po wyjęciu zazwyczaj od razu widzi.

Odblokowanie wtyczki przyciskiem zadziała tylko wtedy jeśli samochód jest otwarty lub jeśli widzi w pobliżu kluczyk w telefonie.

Hubi

Fachowiec
To ja w zbliżonym temacie, ale zbyt mała pierdoła, żeby zakładać nowy temat:

Czy w HL działa wam normalnie otwieranie portu ładowania poprzez wciśnięcie klapki? Teoretycznie powinno bez problemu, ale u mnie ani razu się nie udało (rzadko próbowałem).
Auto odblokowane i otwarte, klepię/wciskam/dotykam klatki ładowania i bez efektów. Działa dopiero z ekranu lub z aplikacji...

PS. A może wzorem forum "starej" TM3 założymy temat "Szybkie pytania i odpowiedzi"?

Michal

Moderator
1. Żeby wyciągnąć wtyczkę trzeba trzymać wciśnięty przycisk. Nie wystarczy nacisnąć i puścić.

2. Jeśli klapka nie otwiera się po dotknięciu, to czujnik musi być popsuty - zgłoś serwis w aplikacji, a na czacie związanym z tym serwisem napisz, że prosić o technika mobilnego - wymienią Ci gniazdo.

Last edited:

STMS

Pionier e-mobilności
Witam.Jestem szczęśliwym posiadaczem HL3 od dwóch tygodni a zarazem żółtodziobem w sprawach elektromobilności.Mam pytanie. Czy podczas ładowania kablem dostarczonym przez Tesle z gniazdka domowego po dłuższym ładowaniu lub przekroczeni jakiejś wartości ładowania (nie wiem narazie jakiej bo nie zauważyłem) występuje problem z wyciągnięciem wtyku z samochodu .Ładowałem może z 1-2 godziny i nie było problemu po naciśnięci przycisku na wtyku odblokowywał się port i wtyczkę wyciągałem. Natomiast po dłuższym ładowaniu 4-5 godzin po naciśnięciu przycisku pokazuje przez chwilę kolor niebieski i przerwę w ładowaniu natomiast nie odblokowuje wtyku i po chwili znowu zaczyna ładować .Muszę odblokowywać port z telefonu żeby wyciągnąć wtyczkę. Czy to normalne Czy coś jest nie tak?
a samochód w tym czasie jest odblokowany czy zablokowany ?

bo u mnie przycisk dopóki samochód jest zablokowany zachowa się tak jak opisałeś

Ratt

Posiadacz elektryka
Natomiast po dłuższym ładowaniu 4-5 godzin po naciśnięciu przycisku pokazuje przez chwilę kolor niebieski i przerwę w ładowaniu natomiast nie odblokowuje wtyku i po chwili znowu zaczyna ładować .Muszę odblokowywać port z telefonu żeby wyciągnąć wtyczkę. Czy to normalne Czy coś jest nie tak?
Przytrzymaj dłużej a jak nie działa to naciśnij dwa trzy razy. U mnie tez tak się czasem zachowuje dlatego teraz najpierw otwieram drzwi a potem wyciągam wtyczkę.

wiktor

Posiadacz elektryka
1. też tak mam, że muszę 2x wcisnąć bo inaczej nie odblokuje portu ładowania jak kabel jest w środku
2. u mnie klapka po naciśnięciu bez problemu się odblokowuje