Program NaszEauto a działalność gospodarcza zwolniona z VAT

viper345

Nowy na Forum
Cześć,

Szukam, ale tej informacji nie znalazłem a chciałem się upewnić.

Prowadzę działalność zwolnioną z VATu. Zakładam, że w takiej sytuacji liczone byłoby u mnie z poziomu brutto, czyli 30.000zł brutto dofinansowania + 10.000zł za zezłomowanie starego samochodu. W salonach nie do końca się orientują i operują kwotami netto z informacją, że VAT trzeba dopłacić z własnej kieszeni (a następnie pewnie można go odliczyć 50/100% w zależności od sposobu używania).

Dajcie znać, bo myślę, że w tym naszym sporym już gronie takie przypadki już były.

Pozdrawiam!

abes99

Posiadacz elektryka
IMHO, chyba jednak nie :unsure:
Fundusz raczej nie obchodzi jak odliczasz VAT, a kwota netto z FV opłaty wstępnej. Ta będzie niższa niż 30k przy 30k brutto, więc i dofinansowanie niższe. A VAT i tak będzie przez sprzedawcę naliczony, bo przecież nie zapłacisz netto, bo nie rozliczasz.
Ale może niech się mądrzejsi wypowiedzą...

Iktorn

Zadomawiam się
Było to już wałkowane. Moje auto jest finansowane z KPO, a w ramach tego funduszu VAT jest kosztem niekwalifikowanym, tzn. wszystkie kwoty są podane netto. Nie ma znaczenia czy odzyskujesz czy też nie podatek VAT.
Podsumowując dotacja jest od kwoty netto i by dostać 30k trzeba wpłacić 30k + VAT