Propozycja falownika dla balkonowej instalacji fotowoltaicznej

Anne123

Nowy na Forum
Cześć wszystkim, mam obecnie dwa moduły fotowoltaiczne pozostałe po instalacji i chciałbym je wykorzystać do skonfigurowania balkonowej instalacji fotowoltaicznej. System ma moc 800 W. Czy możecie polecić mi odpowiedni falownik? Dzięki.

Michal

Moderator
Raczej nie masz szans wyciągać te szczytowe 800 kWp, bo to pewnie będzie instalacja raczej pionowa, więc zakładając, że masz balkon idealnie na południe i zrobisz lekki kąt panelami w górę, to celuj w falownik 600-700W. Można takie kupić za około 1000 zł.

Michal

Moderator
Z mikroinwwerterami jest taki problem, że sam mikro niby kosztuje mniej, bo jakieś 700 zł, ale do niego trzeba dokupić moduł wifi za 500 i wychodzi w sumie 1200 zamiast 1000, chociaż w sumie pewnie masz rację, bo to będzie ładniej wyglądać na balkonie i nie trzeba wielkiej puchy inwertera nigdzie wsadzać.

Nie wiem jak ze zwrotem z takiej inwestycji:
  • taki zestaw kosztuje powiedzmy 3000 zł:
    • 1000 zł inwerter
    • 2 panele w sumie 1000 zł
    • 1000 zł montaż
  • Produkcja energii rocznie, to będzie powiedzmy 600 kWh (może z tych 800 kWp, a pewnie bliżej 500 kWh), co przy dzisiejszych kosztach energii da około 400 - 500 zł oszczędności rocznie, co niby daje zwrot w 6-7 lat.
Niestety po 2024 przy rozliczeniach godzinowych może się to mocno zmienić. Wtedy pewnie może się opłacić jakiś magazyn energii do tego ale wtedy inwerter hybrydowy jest 2x droższy i magazyn do tego trzeba dokupić pewnie na jakieś 5 kWh, a to już kosztuje pewnie z 10 000 zł, a to się przy tych cenach baterii nigdy nie zwróci.

Last edited:

luki

Pionier e-mobilności
Polecam Hoymiles. Fakt moduł wifi kosztuje sporo, ale nie jest niezbędny do działania.Mam podłączone 4 panele na HMS i działa każdy niezależnie