Prosty ranking: cena 1 km zasięgu EV

Andegawen

Zadomawiam się
Kupując swój samochód elektryczny jednym z kluczowych kryteriów wyboru był dla mnie stosunek ceny do zasięgu. W sumie jakby się zastanowić to moim zdaniem najważniejsza funkcjonalność. Chodzi o to by samochód miał przyzwoity zasięg za w miarę przystępną cenę. Bateria nadal najwięcej waży w koszcie produkcji EV i najczęściej to właśnie jej pojemność determinuje cenę. Ale nie zawsze zasięg. Ten bowiem jest uzależniony od szeregu innych czynników jak wskaźnik oporu, waga samochodu, felgi, efektywność napędu itd. Stąd często zdarza się że samochód z mniejszą baterią ma większy zasięg właśnie poprzez optymalizację na innych polach.

Dlatego proponuję nam forumowiczom wspólne stworzenie zestawienia elektryków tylko pod względem jednego kryterium: ceny jednego kilometra zasięgu WLTP. Nie patrzmy na żadne inne czynniki, tylko spróbujmy uszeregować dostępne na rynku EV pod tym właśnie względem. Interesują nas wyłącznie samochody nowe i tylko ten jeden czynnik. Nie dyskutujmy też nad ewentualnym przekłamaniem zasięgu wobec realnej jazdy czy jakością auta. Po prostu zdajmy się na wskaźnik WLTP i tyle. Oczywiście ceny aut się zmieniają dlatego prośba by znaleziska wrzucać poniżej najlepiej z odniesieniem do oferty dealera według takiego wzoru:

Modelcena nowego samochodu w PLNzasięg według WLTP w kmcena 1 km zasięgu WLTP w PLNlink do oferty bądź informacja o ofercie salonu/dealera

Zacznę od pierwszych przykładowych modeli. Może później spróbujemy to uszeregować w jednym pliku współdzielonym, by każdy miał dostęp do zestawienia. A może redakcja Elektrowozu opublikuje nasz zbiorowy wysiłek?

Zaczynamy:
Tesla 3 RWD184 990 513360,60 strona tesli
Tesla 3 RWD LR204 990702292,00strona tesli
Tesla 3 AWD LR214 990629341,80strona tesli
Hyundai Kona Electric 65kWh Smart144 700514281,52Hyundai Auto-Res Rzeszów
Dacia Spring Electric 65 Expression73 500225326,67Dacia Auto Zięba Katowice

Jeśli gdzieś już istnieje takie zestawienie (ja nie znalazłem) to prośba o wrzucenie w odpowiedzi.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ale to już jest EV database. Price/range (EUR/km).

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Zacny zamysł aczkolwiek w tak zwanym "real life", dla wielu liczy się koszt 1 "dupowozu" a nie koszt 1 km zasięgu. Dacia wyszła najgorzej acz klasyfikacja kWh/km postawiłaby ją na czele.
Ja i mój pies mamy po 3 nogi. Tak czy inaczej, pozdrawiam.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No i oprócz zasięgu liczą się też inne rzeczy.

Najnowsze dyskusje