Przejsciowka z siły 5p na 4p?

jgal

Posiadacz elektryka
Przejściówkę możesz sobie zrobić, ale nic ci to nie da. W takim gnieździe brakuje uziemienia i ładowarka to wykryje i uniemożliwi ładowanie

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Ladowarke kupile na 5 bolców ale u teścia wszystko na 4 :) jest jakis sposob to podłaczyc jaka przejściówka? Czy raczej odpada bo umre :)
1) Zrób uziom (najlepiej <10 Ohm, sposoby są różne) i dociągnij z niego brakujący żółto-zielony przewód ochronny do piątego bolca (PE) w gnieździe
2) pomiędzy wtykiem 4p a nowym gniazdem 5p wstaw wyłącznik różnicowo-prądowy 30mA (najlepiej z charakterystyką A) to nikt nie ucierpi choćby nie wiem co się stało :)

edit: W razie jakby ktoś, gdzieś, kiedyś, zrozumiał zbyt dosłownie... nie zabieraj się za te modyfikacje jeśli nie masz doświadczenia w pracach elektrycznych i odpowiedniej wiedzy - zleć montaż elektrykowi z uprawnieniami :cool:

Last edited:

Michal

Moderator

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
1) Zrób uziom (najlepiej <10 Ohm, sposoby są różne) i dociągnij z niego brakujący żółto-zielony przewód ochronny do piątego bolca (PE) w gnieździe
2) pomiędzy wtykiem 4p a nowym gniazdem 5p wstaw wyłącznik różnicowo-prądowy 30mA (najlepiej z charakterystyką A) to nikt nie ucierpi choćby nie wiem co się stało :)
Taki uziom mu się przyda też np. do fotowoltaiki i ewentualnego remontu łazienki czy kuchni. U mojego treścią było podobnie, tylko fotowoltaikę wcześniej założył i do niej wykonali mu uziom. W całej reszcie domu poza kotłownią i teraz garażem ma starą instalacje TN-C.
jak spalić teściowi chałupe? skoro ma tak archaiczne gniazdko to pewnie instalacja elektryczna równie archaiczna.
Oj tam od razu spalić. Sprawdzić jak wygląda odcinek między przyłączem a garażem i rozdzielnia, a następnie adekwatnie je dostosować. Przecież nie będzie mu pruł ścian w całym domu z powodu braku uziomu w garażu. A tak będzie miał ścieżkę do jej stopniowej poprawy.

stanwisniew

Zadomawiam się
Wlasnie musialem ze az tak prosto nie bedzie :) ogolnie tesc ma solary wiec aż tak stara czesc instalacji nie mozę być :p chyba najlepiej bedzie znalexc kogos zeby zrobil te 5 pinów jakos prawidłowo - ale bez kucia scian?

nabrU

Moderator

Proszę Cię, nie sugeruj takich trików na Forum, bo to różni ludzie czytają: i tacy co to ogarną i tacy, którzy będą się starali i albo ich prąd 'kopnie' albo dom spalą. To jest robota dla elektryka i tyle.

Nie róbmy z siebie 'dziadów' kupując BEV za grubą kasę, ale EVSE z Ali i instalację elektryczną samodzielnie...

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Proszę Cię, nie sugeruj takich trików na Forum, bo to różni ludzie czytają: i tacy co to ogarną i tacy, którzy będą się starali i albo ich prąd 'kopnie' albo dom spalą. To jest robota dla elektryka i tyle.

Nie róbmy z siebie 'dziadów' kupując BEV za grubą kasę, ale EVSE z Ali i instalację elektryczną samodzielnie...
Wybacz dosłowność, nie wziąłem pod uwagę że ktoś bez wiedzy technicznej / doświadczenia to będzie robił własnymi rękami. Należało zakończyć post: "nie próbujcie tego robić sami" - już edytuję :)

Czasami trzeba też wiedzieć czego wymagać od elektryka, żeby otrzymać co nam na prawdę potrzebne.
A przejście z układu sieciowego TN-C na TN-S albo TT to wcale nie są jakieś triki czy czarna magia.