Przetarg na stacje ładowania Kołobrzeg

nabrU

Moderator
Żeby podsumować w temacie karta, apka itp, taki dzisiaj email dostałem od VW (pogrubienie moje):

Hello XXXXX
We are updating our We Charge charging service Terms of Use with effect from 01.04.2022. You can agree to these changes via E-mail or in the We Connect ID. App.

The changes to the Terms of Use follow a number of developments of the We Charge charging service.

These changes concern additional authentication options to facilitate the “Plug and Charge” functionality (1.5, 4.1, 5.5, 6., 7.3, 8.3, 9.1, 10.7) the possibility to pay with vouchers (9.1), the functionality to terminate the contract within the app (10.5) and provisions regarding customers moving abroad (7.7, 10.3). All details can be found in the updated Terms of Use in the appendix.

Thank you very much for your continued use of We Charge!

Your Volkswagen We Charge Team

gim-kg

Pionier e-mobilności
Panowie, znowu, jak w wielu wątkach na forum odchodzimy od tematu. W tym przypadku nie ma znaczenia czy wygodniejsza byłaby płatność kartą, P&C, aplikacja czy karta RIFD. Co z tego że magistrat stawia takie wymagania. Trzeba być realistą. Nikt z graczy nie zmieni swojego systemu płatności tylko dlatego że Kołobrzeg tego chce. To nie metropolia jak Warszawa która może stawiać takie warunki. My chcemy żeby była jakaś infrastruktura ładowania w Kołobrzegu, bo obecne miejsca to głównie hotele. Po drugie tu jest mowa o dzierżawie tylko na 3 lata. Proponuje przeczytać artykuł na Elekrtrowozie z którego wynika, że stacja ładowania zwraca się po około 5-7 lat (AC) lub 3-5 lat (DC).

gim-kg

Pionier e-mobilności
Czas uderzyć się w pierś. Pisałem że pewnie nikt nie zgłosi się do ogłoszonego przez magistrat przetargu. Myliłem się.
Przetarg na instalację stacji ładowania samochodów elektrycznych w Kołobrzegu zakończony (http://umkolobrzeg.esp.parseta.pl/index.php?id=135944)
Wpłynęła jedna oferta firmy Elbud Bełchatów (https://www.elbud.com.pl/stacje-ladowania)
Właśnie jestem w kontakcie z tą firmą i napiszę jakie mają plany. Z tego co widać na ich stronie posiadają ładowarki ABB DC 22-50 kWh (https://www.elbud.com.pl/wp-content/uploads/2021/03/ABB_Terra_54.pdf) oferujące płatność kartą płatniczą.
2F95FA77-7266-4029-86B1-6A01F6AC0E33.jpeg
A3FA2DAB-3E3B-4B14-8422-81D21988F321.jpeg
C577C58C-CF58-48D9-997C-A0EBF30C0CE3.jpeg

slaveq

Pionier e-mobilności
50kW… szalu nie ma… naprawde nowo stawiane ladowarki powinny wszystkie byc 150kW…
Lepsze to niż nic, poza tym byłem w Kołobrzegu w zeszłym roku i to jest dramat. Przepłacone ładowanie w hotelu "po prośbie" bo "tylko dla gości hotelu ale w drodze wyjątku..."

krzyss

Pionier e-mobilności
Lepsze to niż nic, poza tym byłem w Kołobrzegu w zeszłym roku i to jest dramat. Przepłacone ładowanie w hotelu "po prośbie" bo "tylko dla gości hotelu ale w drodze wyjątku..."
Niby tak, ale smutne ze inwestuja, ale bez pomysłu. Ja w Kołobrzegu zostawiłem auto na AC na GreenWayu, zadzwonilem na ochrone i parkowalem za darmo przez 5h.

krzyss

Pionier e-mobilności
Przetarg obejmował dzierżawę na 3 lata. 50 kW będzie Ok. To nie jest jakiś MOP tylko praktycznie centrum miasta. Zawsze lepiej to już słupek 22 kW AC
Ja wiem ze lepiej, ale czemu nie moze byc zwyczajnie dobrze ?
50kW to jest jakies 90minut ladowania…. To nie rozwiazuje problemu.