...przetestowalem zebyscie wy nie musieli :)

lookash_c

Pionier e-mobilności
ladowanie na superszybkiej ladowarce porsche - dziala - ale se licza 0,69€ za kWh
Się na takiej w miejscowości Wettenberg ładowałem jadąc Bzykiem z Francji do Polski. A koszt (przez Equay) to było 15,20€ za prawie 73 kWh - zacna cena :cool:
IMG_20240322_014720_319.png

p0li

Pionier e-mobilności
to darmo praktycznie - ja drozej za ladowanie w domu place

p0li

Pionier e-mobilności
ładowarki Telekomu, dość nowa sieć, nie maja swoich kart, można ładować się ad/hoc (i wtedy wychodzi najtaniej, lub kartami innych sieci ale wtedy najtaniej wychodzi EWE Go za 0,62€
nie wiem jakie są normalne ceny ale w każdy łikend listopada można się ładowac za 0,42€

chciałem wypróbować ale kasę zjadło a ładowac nie zaczęło - po telefonie do obsługi okazało się że ładowarki działaja ale nie ładują bo jeszcze nie są podpięte - oczywiście jakiejkolwiek karki z informacją brak :/

a tu fotka poglądowa jak wyglądają (córce się podobały bo różowe :D)

1730558124218.png

p0li

Pionier e-mobilności
1735339765820.png

Ionity przetestowane - z karta ewe go 0,62€ za kWh (bez zadnego abo)

co ciekawe - jest taniej z obca karta niz z wlasna ionity bez abonamentu (0.69€)
nawet bardzo drogi w .de elektroverse jest w tym przypadku tanszy niz ionity (065€)

takze jak na razie - ewe-go wyrasta na lidera cenowego w .de

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
chciałem wypróbować ale kasę zjadło a ładowac nie zaczęło - po telefonie do obsługi okazało się że ładowarki działaja ale nie ładują bo jeszcze nie są podpięte - oczywiście jakiejkolwiek karki z informacją brak :/

View attachment 21543

5 miesiecy pozniej (czyli w zeszla niedziele) bylem ponownie przetestowac ladowanie w tej sieci - probowalem 3 kartami innych operatorow i dwiema kredytowkami - ladowanie nie ruszylo na zadnej

czyli jak w wojsku - 🍆-wo ale stabilnie

p0li

Pionier e-mobilności
chcialem sprawdzic czy to jest kwestia tylko tamtego punktu ladowania czy ogolnie, wiec znalazlem jeszcze dwia slupki niedaleko mnie - no coz robic - pojechalem przetestowac

1744999116122.png

1744999139894.png

1744999164461.png

jak widac po zajetosci miejsc parkingowych - telecom chyba nie widzi przyszlosci w elektromobilnosci :D

p0li

Pionier e-mobilności
a dzis dla odmiany podjechalem do ladowarki orlenu - stoi, swieci, nikt nie laduje - to przetestuje

1744999299404.png

poprzednio byl tam terminal, teraz jest zdemontowany i jest tylko pole na przylozenie karty rfid

ladowanie nie odbylo sie bo slupek nie zareagowal na karty: ewego, shell, elektroverse a proba odpalenia z apki nie powiodla sie bo w apce nie bylo tej stacji a kod qr ze slupka generowal blad

p0li

Pionier e-mobilności
kolejna przetestowana stacja - TEAM

1745835477067.png

1745835511449.png

karta eweGo nie dziala, karta shella uruchomila slupek
jest jeszcze terminal platniczy ale nie testowalem

dopisek - cena DC stala - 0,69€ (AC - 0,59€), firma glownie paliwowa - maja stacje tankowania, mozna zamowic ich karte (za darmo) i nia placic za ladowania i tankowania i rozliczac sie miesiecznie

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
a dzis dla odmiany podjechalem do ladowarki orlenu - stoi, swieci, nikt nie laduje - to przetestuje

poprzednio byl tam terminal, teraz jest zdemontowany i jest tylko pole na przylozenie karty rfid

ladowanie nie odbylo sie bo slupek nie zareagowal na karty: ewego, shell, elektroverse a proba odpalenia z apki nie powiodla sie bo w apce nie bylo tej stacji a kod qr ze slupka generowal blad

meczylo mnie to wiec pojechalem kolejny raz i tym razem udalo sie odpalic slupek i nawet ladnie podawal 110kW ale bylo to calowicie pogiete:
- apka elocity nie widzi slupka
- apka shella widzi, ale czip nie dziala a z apki nie moge uruchomic ladowania bo od lutego nie dziala logowanie do apki - podaje cene 0,72€
- karta ewego nie dziala, z apki nie probowalem - ale apka widzi ladowarke - podaje cene 0,62€
- karta elektroverse nie dziala, a apka pisze - uzyj karty o_O
- apka Enbw widzi ladowarke i z duzym opoznieniem uruchomila ladowanie - nie dziala monitoring ladowania (nie widze zadnych parametrow procesu wiec ladowanie jest "na oko" jesli ktos nie siedzi w aucie i nie obserwuje ekranu - cena 0,62€
- test karta kredytowa tez sie nie powiodl

wyswietlacz jest niedotykowy (albo zepsuty) smyranie palcem nie dziala

1746380393101.png

parametry sa wyswietlane tylko przy starce a potem po ok 15s znikaja - i czesc piesni