Przyciemnienie szyb - polecicie coś? [najlepiej śląskie]

wiktor

Posiadacz elektryka
przepisy dotyczące przyciemniania szyb w samochodach osobowych:

1. Szyby przednie: Przyciemnianie szyby czołowej (przedniej) jest zabronione.
  2. Szyby boczne kierowcy i pasażera: Szyby boczne z przodu (od strony kierowcy i przedniego pasażera) muszą przepuszczać minimum 70% światła. W praktyce oznacza to, że nie można ich przyciemniać w sposób znaczący.
  3. Szyby tylne i boczne z tyłu: Szyby boczne w tylnej części samochodu oraz tylne szyby można przyciemniać w dowolnym stopniu, nie ma dla nich określonych wymagań dotyczących przepuszczalności światła.
  4. Homologacja folii: Folia używana do przyciemniania szyb musi posiadać odpowiedni certyfikat i być zgodna z normami europejskimi.
Coś pominąłem w PL, zgadza się ?

Olecki

Pionier e-mobilności
przepisy dotyczące przyciemniania szyb w samochodach osobowych:

1. Szyby przednie: Przyciemnianie szyby czołowej (przedniej) jest zabronione.
  2. Szyby boczne kierowcy i pasażera: Szyby boczne z przodu (od strony kierowcy i przedniego pasażera) muszą przepuszczać minimum 70% światła. W praktyce oznacza to, że nie można ich przyciemniać w sposób znaczący.
Według przepisów szyba czołowa ma mieć minimum 75% przepuszczalności, nie ma zakazu jej oklejania. W praktyce problematyczne jest to że większość szyb czołowych i przednich bocznych jest już lekko przyciemniona fabrycznie więc ciężko znaleźć folię która po nałożeniu na takie szyby będzie spełniała obowiązujące przepisy.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja ogólnie jeśli chodzi o detailing to mogę w Katowicach oceniając ich pracę (ale nie ten przy showroomie tylko kilometr dalej)

natomiast jeśli chodzi o branding... zmiennie i niezmiernie jestem zachwycony tym w Sosnowcu:
Dobra Ściema
Sosnowiec, ul. Dobra

👏

(a przyciemnianie chyba też dobre, bo znajomy robił no ale na sobie nie sprawdzałem bo ja wolę jasno)

karol.kar

Pionier e-mobilności
W końcu się zebrałem w sobie i pojechałem na przyciemnienie szyb.
Tylko szyby tylne boczne. Folia ceramiczna. Przepuszczalność 5%.
Koszt 500zł netto, czas pracy około 2,5h.
Wrocław Wrapster.
Nie sądziłem, że będzie taka różnica w nagrzewaniu środka.

1718913847770.png

cooler

Pionier e-mobilności
Nagrzewanie się środka to największa wada Tesli M3. Poleci ktoś dobrych fachowców w Warszawie?
Mam inne auto ściągane z Florydy i tamte zaciemnienie zatrzymuje prawie całe ciepło, tutaj nie mam różnicy czy okno otwarte czy zamknięte - słońce tak samo daje że aż skóra się topi...
Też bym robił tylnie boczne, z przodu tylko coś atermicznego