Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Realne zużycie energii na Autostradzie przy gpsowym 140km/h, jakieś linki do testów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="viallos, post: 76166, member: 531"] Sobota popołudnie, Warszawa , TM3LR naładowana w garażu na 60% i spontaniczna decyzja że jedziemy na Mityng lekkoatletyczny w Atlas Arena. Nie patrząc na ABRP i żadne inne tego typu apki, z doświadczenia na szybko policzyłem że przy mojej jeździe powinien dojechać do Atlas Areny, potem pokręcić się po Łodzi na kolacje i na powrocie na miękko dojechać na Ionity Nowostawy w okolicy 10% na jakieś 15min ładowania. Mimo śnieżycy po drodze, temperatury -2, potem parkingu kilku godzina na zewnątrz w ujemnej temp dokładnie wszystko się sprawdziło. Dojechałem na 7-8% chyba .. nawet nie zanotowałem, ale przed dojazdem mocno rozgrzewałem baterię :). Doładowałem się do 45% i dalej w drogę .. [ATTACH type="full" width="239px" alt="1675586036985.png"]8746[/ATTACH] No i w tym momencie zaczyna się zabawa. Zaledwie po kilku minutach jazdy STOP i korek. Szybki rzut na procenty baterii: mam 40% .. spoko. Jest 22:20, na zewnątrz -5. W samochodzie z żoną i 2 dzieci. Wszyscy najedzeni i napici więc luz. Temp komfortowa ustawiona na 21 .. no to zamiast sesję Netflixa w domu zrobimy ją w samochodzie. Zaczęliśmy oglądać film na ładowarce przez 15min zatem odpalamy Netflixa i oglądamy dalej. Mijają godziny .. kolejny film no w końcu o 1:14 powoli zaczyna się coś ruszać. [ATTACH type="full" alt="1675586439658.png"]8747[/ATTACH] 3h stania z włączonym ogrzewaniem na 21, odpalony Netflix, ładują się 3 telefony komórkowe, na zewnątrz już -7 i zużyte 3% .. czyli można założyć 1% na godzinę. Pytam o odczucia żony ... twierdzi że było dużo lepiej niż w Audi Q7 mniej więcej w tym samym miejscu i porze nocy, tyle że jesienią (nie było tak zimno). A dlaczego? Stała temperatura bez konieczności włączania/wyłączania silnika no i seans na dużym ekranie. Siedzenia niestety na minus ale ogólnie rewelacja. Sama zauważyła że ludzie w innych samochodach marzną, niecierpliwią się .. wysiadają, rozgrzewają się, ktoś tam wyciągał jakiś koc z bagażnika, szyby zaparowane. Powoli ruszamy jakieś 5min zanim dojeżdżamy do miejsca zdarzenia - niestety nie był to wypadek ale zaplanowana akcja wyciągania TIRa z rowu który stał tam cały dzień .. PS. kto robi coś takiego w nocy przy takich temperaturach bez zaplanowania wcześniej objazdu i skierowania na niego ludzi??? Ale najciekawsze że my, w tym elektryku który to w takich warunkach miał się rozładować i pozostać na środku drogi .. a w nim zamarznięci ludzie, rusza bezproblemowo z zadowolonym ludźmi ... a na tych około 1000 metrów do zdarzenia mija po drodze 2 osobówki i jednego Vana na awaryjnych :cool: . Chyba ICE nie dały rady w takich warunkach niestety dalej pojechać. Po 2-3km się rozluźnia i lecę non stop 150-160 i przy mrozie -7 wciąż z włączoną klimą na 21 i do tego z belkami dachowymi (bez boxa) na dachu zużycie wygląda tak. [ATTACH type="full" width="429px" alt="1675587550953.png"]8748[/ATTACH] PS. wygląda na to że można byłoby tak sobie w elektryku siedzieć 10 godzin na lajcie .. ciekawe ile ICE bym wtedy na awaryjnych minął na tym krótkim odcinku. Obawiam się że mógłby być pogrom. Miłej niedzieli ... 'beznadziejny elektryk' w zimie znowu się sprawdził chyba lepiej niż ICE. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Realne zużycie energii na Autostradzie przy gpsowym 140km/h, jakieś linki do testów