Renault Twingo - może ktoś ma do sprzedania ?

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Cudów bym się nie spodziewał ale wózek lepszy od Springa, bardziej podobny do samochodu. Panel klimy jak w Zoe i Captur. Skoro gość nawet nie podaje VIN to pewno ma powód.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Z tym lepszy od Springa to bym dyskutował, co prawda jest bardziej samochodopodobny ale za to nie ma CCS, ładowanie ograniczone do 22kWh chociaż i tu może być zonk (tzn bliźniaczy Smart ma modele z ładowarką 4.6kWh i nie dam sobie głowy uciąć, że tutaj nie będzie podobnie).
Dodatkowo nie ma chłodzenia ani podgrzewania baterii, generalnie IMO to ten sam poziom chińszczyzny, ciut lepiej opakowany.

KrzysztofFly

Moderator
Z tym lepszy od Springa to bym dyskutował, co prawda jest bardziej samochodopodobny ale za to nie ma CCS, ładowanie ograniczone do 22kWh chociaż i tu może być zonk (tzn bliźniaczy Smart ma modele z ładowarką 4.6kWh i nie dam sobie głowy uciąć, że tutaj nie będzie podobnie).
Dodatkowo nie ma chłodzenia ani podgrzewania baterii, generalnie IMO to ten sam poziom chińszczyzny, ciut lepiej opakowany.
Wydaje mi się, że wszystkie Twingo w odróżnieniu od bliźniaczego Smarta, miały ładowarkę pokładową 22kW. Kwestia czy w aucie typowo miejskim, potrzebne jest w ogóle złącze DC? Wydaje mi się ono zbędne, natomiast możliwość ładowania z mocą 22kW jak najbardziej może okazać się dużą zaletą, bo pozwoli w razie W, naładować akumulator samochodu o pojemności 21,3kWh od 0 do 100% w dobrą godzinę.
Myślę także, że raczej nikt nie będzie się Twingo wybierał w trasę, więc kwestia grzania/chłodzenia akumulatora też jest pomijalna.
Sam zresztą od jakiegoś czasu spoglądam w kierunku Twingo, rozważając go jako następcę mojego Smarta 0.8 CDI ;).

wojtkow

Pionier e-mobilności
No takie DC czasem się przydaje, zwłaszcza gdy z jakiś powodów trzeba odjechać od komina.
Generalnie się z Tobą zgadzam, sam mam Smarta 451 i chcę go czymś zastąpić, czymś "w prundzie" choć ja myślę o Dacii, bo jakoś nie podchodzi mi chińczyk w opakowaniu Smarta, już wolę tego co nic nie udaje (czyli Spring).
Co do prędkości ładowania to, jak pisałem, nie upieram się, nie mam żadnych danych, wiem tylko, że Smart ma takie pułapki na nieświadomych nabywców.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Nie, Twingo miały łaowarkę 22 kW.
Ma, cieczą.