Posiadacz Zoe

Nowy na Forum
Spróbuj sprawdzić jaką temperaturę pokazują wszystkie czujniki z układu klimatyzacji. Wygląda jakby któryś padł i pokazywał cały czas stałą wartość, przy której wentylator pompy się nie załącza
Poproszę mojego elektryka, aby pod tym kątem jeszcze raz na ten układ popatrzył. Bardzo dziękuję za podpowiedź.

Posiadacz Zoe

Nowy na Forum
Brak działającej klimatyzacji oraz ogrzewania w Twoim Renault Zoe może być spowodowany różnymi czynnikami. Brak czynnika chłodzącego w układzie klimatyzacji faktycznie może uniemożliwiać jego poprawne działanie, co objawia się brakiem chłodzenia powietrza. Jednakże, jeśli klimatyzacja i ogrzewanie nie działają jednocześnie, może istnieć inny problem, na przykład usterka w układzie sterowania lub w układzie grzewczym. Warto skonsultować się z mechanikiem lub serwisem samochodowym, aby dokładnie zdiagnozować problem i podjąć odpowiednie kroki naprawcze.
Bardzo dziękuję za informację. Niestety jestem z okolic Olsztyna, w związku z czym Rybnik jest trochę daleko. Mimo wszystko napiszę do nich mejla.

Last edited by a moderator:

Misiek

Zadomawiam się
Miałem kłopoty z klimatyzacją, bez czynnika chłodzącego wentylator akumulatora pracował bardzo głośno. Lipiec wieczorem. Ładowanie odbywało się na jednej fazie przy poborze prądu 10A. Po usunięciu nieszczelności i nabiciu gazem instalacji, wentylator załącza się wg potrzeb wynikających z projektu oprogramowania.
Wentylator chłodnicy natomiast załącza się w zależności jakiej wielkości prądem ładuje się baterię.
Przygotowując się do większej naprawy zgromadziłem potrzebne schematy,

Attachments

• Chłodzenie baterii trakcyjnej -Zoe.jpg
    Chłodzenie baterii trakcyjnej -Zoe.jpg
    158,8 KB · Liczba wyświetleń: 25
  • pompa ogrzewania-Zoe.jpg
    pompa ogrzewania-Zoe.jpg
    161,1 KB · Liczba wyświetleń: 18
  • Sprężarka klimatyzacji ZOE.jpg
    Sprężarka klimatyzacji ZOE.jpg
    115,2 KB · Liczba wyświetleń: 17
  • wentylator chłodnicy -Zoe.jpg