Road trip państwa bałtyckie

Bartosz89

Zadomawiam się
Hej, planuję w przyszłym tygodniu zrobić objazd po Litwie, Łotwie i Estonii. Głównie stolice. Macie jakieś dobre rady na co uważać, jakie aplikacje do ładowania przygotować, parkingi itp?
Hej, ja w pierwszą podróż pojechałem Tesla 3 do Jurmały koło Rygi przez Wilno. Ładowałem się ostatni raz w Polsce koło Suwałk na Moya a potem na obwodnicy Poniewież na Litwie na stacji Ignitis. Po drugiej stronie ulicy było też Ionity i Neste. Ignitis i Ionity bez abonamentu to koszt 0,39 Euro za kwh a w Neste było 0.29 Euro więc w ogóle tanio. Próbowałem odpalić Eleporta w tym mieście ale nie ruszył. W Wilnie jak i w Rydze jest trochę ładowarek na mieście. Co do Rygi to elektryki mogą parkować w mieście za darmo ale tylko jak mają ichniejsze niebieskie tablice. Jak coś to pisz. Z superchargerówl nie korzystałem bo nie były po drodze.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Ignitis on zainstalowane, podobnie Moya dzięki. Jest też jakaś tam szansa na skorzystanie z SuC w Kownie, Rydze i Parnu. Drogi nadkładać nie będę, ale jak trafi się możliwość, to czemu nie.
Jak z językami w tych krajach? Znam angielski i rosyjski.

Bartosz89

Zadomawiam się
Tak nawigacja prowadziła do SC ale to był zjazd do miasta i zrezygnowaliśmy z tej opcji. Na Litwie rosyjskiego nie słyszałem ale na Łotwie wszystko jest po łotewsku i rusku. My po angielsku wszędzie swobodnie się porozumiewaliśmy. Rok temu byliśmy w Estonii i też angielski wszędzie używany. Fajna wycieczka się Wam szykuje. Jak będziecie w Tallinie polecam wybrać się promem na jeden dzień do Helsinek.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Byłem służbowo, ale samolotem/taxi w każdej ze stolic tych państw ostatnio. W Wilnie i Rydze widziałem sporo ładowarek, najmniej o dziwo w Tallinie, najwięcej BEV w Rydze.

W Rydze jest fajna restauracja i mimo że to trochę tourist trap to klimacik mocno wynagradza - Rozengrals

W Tallinie też masz płapkę pod tytułem Olde Hansa, jest ok, ale nie zrobiła aż takiego wrażenia. Najfajniej jest zajrzeć na zupkę do "3 Smoków" w ratuszu, tam koniecznie trzeba zajrzeć. Jest też ciekawy bar w klimacie Władcy pierścieni gdzie można się napić trunków, ale jak chcesz zjeść to zachęcają żeby sobie uberkiem zamówić XD. Świetna jest ta starówka w Tallinie, przez wiele wieczorów złaziłem tam chyba każdą uliczkę, warto sobie dłuższy czas na jej zwiedzanie zarezerwować. Z innych atrakcji polecam tam muzeum morskie z łodzią podwodną, nie zapomnijcie zwiedzić statków zacumowanych przy muzeum(ja prawie zapomniałem, parowy lodołamacz był bardzo ciekawy). Jak lubicie się pomoczyć, albo jedziecie z dzieciakami, fajny hotel z dużym basenem, wieloma saunami, w którym często nocowałem: Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn. Jest przy samej starówce, tylko trzeba pokonać wzniesienie.