Rodzinny- sierpniowy wyjazd do Ksamil - Albania

Pioter

Zadomawiam się
Witam,
Planujemy wyjazd rodzinny do Ksamil w 2 połowie sierpnia 2025. Tesla model 3 perf, rodzina 2+2. Planujemy naszą wycieczkę następująco: dojazd do Ksamil 3-4 dni (zwiedzanie po drodze Dubrownik, Zatoka Kotorska, Budwa, Dures, Wlora) Ksamil pobyt w hotelu ok. 7 dni, powrót też tak 3-4 dni, lecz inną drogą myślałem przez Ochryda, Skopje może Kosowo.
Wyjazd okolice zawiercia
Moje pytania:
1. Jak z ładowaniem na Czarnogórze, Albanii, Macedonii, Kosowie (troszkę zielona plaża w tym regionie) Jakie ładowarki jakie apki doładowania?
2. Jak z opłatami drogowymi Czarnogóra Albania, Macedonia, Kosowo?
3. Może ktoś robił taki trip i może coś podpowiedzieć jakie hotele/ noclegi, gdzie podjechać i coś fajnego zobaczyć? (zabytki raczej nas nie interesują- wolimy ładną naturę/ widoczki)
4. A może ktoś chciałby się dołączyć do wakacji?

Ev3

Pionier e-mobilności
3. Może ktoś robił taki trip i może coś podpowiedzieć jakie hotele/ noclegi, gdzie podjechać i coś fajnego zobaczyć? (zabytki raczej nas nie interesują- wolimy ładną naturę/ widoczki)
Byłem w Ksamil, podobało mi się.
W jedną stronę warto pojechać przez Czarnogórę i Bośnię.
Zobaczyć Durmitor, kanion Tary (ze spływem), Mostar, Sarajewo....

Wybieram się na Bałkany i w tym roku, ale trochę później, żeby luźniej było....

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ciekawi mnie też ten temat, @Ev3 jechałeś tam elektrykiem?

Ja zrobiłem sporą trase po Europie Polska-Portugalia-Polska i generalnie co moge doradzić to żeby wyszukiwać miejscówki do spania które oferują ładowanie z gniazdka. W wielu miejscach w mniejszych hotelach lub wsiach za ładowanie nie zostaniesz skasowany. Prawda jest taka że jedziesz w dzikie kraje dla użydkowników EV. Druga sprawa jest taka ze przez Czarnogóre wiedzie do Albani jedna trasa i zaufaj mi bedziesz tam jechał max 80km/h :) Ja dojechałem do Ulcinji (ale autem spalinowym). W samej Albani nie byłem wiec trudno mi coś powiedzieć.
W Czarnogórze polecam wziąc prom przez zatoke Kotorską. Najładniej własnie wygląda z promu a nie z drogi, ktora nadaabiasz praktycznie 50km, czesto wlekąc się za traktorem lub ciężarówką.

Pioter

Zadomawiam się
Ciekawi mnie też ten temat, @Ev3 jechałeś tam elektrykiem?

Ja zrobiłem sporą trase po Europie Polska-Portugalia-Polska i generalnie co moge doradzić to żeby wyszukiwać miejscówki do spania które oferują ładowanie z gniazdka. W wielu miejscach w mniejszych hotelach lub wsiach za ładowanie nie zostaniesz skasowany. Prawda jest taka że jedziesz w dzikie kraje dla użydkowników EV. Druga sprawa jest taka ze przez Czarnogóre wiedzie do Albani jedna trasa i zaufaj mi bedziesz tam jechał max 80km/h :) Ja dojechałem do Ulcinji (ale autem spalinowym). W samej Albani nie byłem wiec trudno mi coś powiedzieć.
W Czarnogórze polecam wziąc prom przez zatoke Kotorską. Najładniej własnie wygląda z promu a nie z drogi, ktora nadaabiasz praktycznie 50km, czesto wlekąc się za traktorem lub ciężarówką.
co do podróży to nie jest nasza pierwsza, byliśmy elektrykiem w bułgarii, serbii, rumunii, na lazurowym wybrzeżu i kilka wyjazdów do chorwacji i włoch, lecz w czarnogórze i albanii nie byliśmy ev.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
No Chorwacja tez kapci nie porywa co do infrastruktury. Ja sie na CRO obraziłem za odklejnone ceny co do warunków jakie oferują, tym razem jade do Włoch, ale tam o infrastrukture nie trzeba się martwić.
Ogólnie to podziwiam wytrwałość jazdy elektrykiem po bałkanach :)
Podziel się infomracjami co do Rumuni w jakims innym wpisie. Bułgaria jakoś mnie nie ciągnie, ale Ruminie bym zwiedził kiedyś jak dzieci podrosną.

cooler

Pionier e-mobilności
Witam,
Planujemy wyjazd rodzinny do Ksamil w 2 połowie sierpnia 2025. Tesla model 3 perf, rodzina 2+2. Planujemy naszą wycieczkę następująco: dojazd do Ksamil 3-4 dni (zwiedzanie po drodze Dubrownik, Zatoka Kotorska, Budwa, Dures, Wlora) Ksamil pobyt w hotelu ok. 7 dni, powrót też tak 3-4 dni, lecz inną drogą myślałem przez Ochryda, Skopje może Kosowo.
Wyjazd okolice zawiercia
Moje pytania:
1. Jak z ładowaniem na Czarnogórze, Albanii, Macedonii, Kosowie (troszkę zielona plaża w tym regionie) Jakie ładowarki jakie apki doładowania?
2. Jak z opłatami drogowymi Czarnogóra Albania, Macedonia, Kosowo?
Byłem parę lat temu, słabo z infrastrukturą wtedy było (byłem ICE ale już Tesla w planach więc się rozglądałem), ale widoki w Albanii przepiękne, sam Ksamil też ładny, przepiękna woda podświetlona białym piaskiem. Nawet granica Czarnogóra-Albania to fajna trasa.
Teraz ratował bym się plugshare, oraz wybierał hotele z którymi się da dogadać co do ładowania.

Jedna rada którą dostałem od Czarnogórców jak się dowiedzieli że jadę do Ksamilu: Bardzo uważać na to co się je i gdzie oraz co pije. Połowa rodziny mi padła na albański odpowiednik klątwy faraona.

Dodatkowo, wg Czarnogórców Albania nie będąc w UE spuszcza wszystkie ścieki wprost do morza, więc będziesz prawdopodobnie kąpał się we własnych wydalinach. Pewnie dlatego tylu turystów tam choruje - znajomi mieli podobnie oraz słyszeli od innych że tam to standard.
Więc z tymi kąpielami to tego...

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
To biorąc pod uwagę wypowiedz Coolera, to bym został w Czarnogórze. Chociaż sam byłem tam ładne 10 lat temu, to cała mase onucy tam spędza wakacje. Mi polecano Ulcini i aż tam się dotoczyłem. Miejscowość nie poraża, raczej sami Albańczycy i trzeba było kobiety pilnować, w Budvie zaś ruski plebs bawił się przy wódzie i wodzie na plaży. Może coś się od tego czasu zmieniło.

Tak mi się przypomniałom, weź długi przedłużacz ze sobą :) A po drugie to ciekaw jestem jakie tam mają gniazdo 3F, chodzi oczywiscie o ME i AL.