Rozbudowa instalacji w Energa

nnnnn

Pionier e-mobilności
o nie, a w dwóch instalacjach po 5.5 też się to będzie liczyło? Tzn jedna na domu druga na carporcie.

abes99

Posiadacz elektryka
6,5kWp, chyba że coś się zmieniło ostatnio ;)

a w dwóch instalacjach po 5.5 też się to będzie liczyło?
Nie ma prostej wykładni, bo przepisy są mocno nieprecyzyjne i brak szczegółowych warunków technicznych odnośnie p.poż. przy PV, ale raczej będzie to traktowane jako jedna instalacja z dwoma falownikami, bo podpięta pod jeden licznik (chyba, że masz oddzielne przyłącza?).

nnnnn

Pionier e-mobilności
W tej chwili to mam taka sytuację że nie wiem na dobrą sprawę:D Mam instalację na liczniku, chciałem przenieść licznik w inne miejsce, wykonali skrzynkę zgłosiłem przeniesienie i dostaęłm informacje że muszę przejść na netbilling. Wiec wstrzymałem sie z przenoszeniem i przepycham się z Tauronem. Jeśli nic nie ugram to do dodatkowej instalacji wrzucam jeszcze baterię i UPSa oraz bufor ciepła.

abes99

Posiadacz elektryka
Jak ogarniałeś projekt z podbiciem rzeczoznawcy p.poż. (firma czy samemu)? Możesz wrzucić jak wygląda? Masz jakieś dodatkowe zabezpieczenia pożarowe ponad standard przy PV (rozłączniki DC, instalację DC w rurkach stalowych itp.)?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Rzeczoznawcę do ppoż podał mi mój instalator (kielgo.pl). Ja już resztę załatwiałem z nim. Wysłał mi tylko taki plik do wypełnienia i prosił żeby zrobić szkic rozmieszczenia paneli. Nie nam jakiś większych zabezpieczeń bo instalacja jest na mikrofalownikach.