Rozładowywanie się baterii na postoju

grregg

Fachowiec
Chyba kiedyś o tym było ale nie mogę znaleźć. Czesto zostawiam auto na lotnisku i ostatnio wyłapałem ze po dwoch dobach spadlo mi z 33 do 17%. Wcześniej zawsze miałem na ładowane powyżej 50% i nigdy nie patrzylem ile zostalo, ale teraz zeszlo ponizej 20% I dostałam komunikat. Także zacząłem szukać.
Myślałem że miałem włączoną jakąś ochronę przed przegrzaniem albo Sentry czy coś z zakresu bezpieczeństwa. Miałem wyłączone wszystko oprócz podglądu Kamer w aplikacji. Wcześniej zazwyczaj spadało mi 1 max 2% na dobe. Dodam, że nie zagladam do aplikacji zdalnie.
Wczoraj zostawiłem auto na lotnisku na 10dni na 77%. Teraz zaglądam i mam 71%.
Macie pomysł co tak zżera baterię ?

nabrU

Moderator
Nie nic nie mam wpiete.

Nie chodzi czy masz coś wpięte, ale czy porty USB masz aktywne w ustawieniach samochodu.

1750691337024.png

grregg

Fachowiec
Nie chodzi czy masz coś wpięte, ale czy porty USB masz aktywne w ustawieniach samochodu.

View attachment 29374
W porcie mam tylko kabel wpięty ale żadnych akcesoriów. A da sie coś zdalnie podejrzec/zrobic? Bo auto mam prawie 2tys km ode mnie. Żona bedzie niby za 9dni odbierala auto z lotniska. Ale potrzebuje min 10% żeby dojechac do domu. Pechowo superchargera, ktory mamy przy lotnisku wlasnie unowoczesniaja i jest caly zamkniety:(

nabrU

Moderator
W porcie mam tylko kabel wpięty ale żadnych akcesoriów.

Sorry, ale widzę, że nadal nie rozumiesz. Nie trzeba mieć nic wpięte w porty USB. Chodzi o to, że one nie usypiają po 15 minutach tylko są cały czas aktywne o ile aktywowałeś tą funkcję o której napisałem powyżej, a w związku z tym samochód też nie usypia.

Zerknij w apkę (po jakimś czasie od jej ostatniego uzycia) i sprawdź jaki masz status samochodu w lewym górnym rogu pod pojemnością baterii. Jak ma status np. 'zaparkowany' to znaczy, że z jakiegoś powodu nie usypia i przez to zużywa więcej baterii.

Raczej nic z tym zdalnie nie zrobisz.

grregg

Fachowiec
Sorry, ale widzę, że nadal nie rozumiesz. Nie trzeba mieć nic wpięte w porty USB. Chodzi o to, że one nie usypiają po 15 minutach tylko są cały czas aktywne o ile aktywowałeś tą funkcję o której napisałem powyżej, a w związku z tym samochód też nie usypia.

Zerknij w apkę (po jakimś czasie od jej ostatniego uzycia) i sprawdź jaki masz status samochodu w lewym górnym rogu pod pojemnością baterii. Jak ma status np. 'zaparkowany' to znaczy, że z jakiegoś powodu nie usypia i przez to zużywa więcej baterii.

Raczej nic z tym zdalnie nie zrobisz.
Dzieki za wyjasnienie.
Mam status „postój”.

nabrU

Moderator

slaveq

Pionier e-mobilności
Masz jakieś apki innych firm podpiete? Kiedyś był z tym problem, że odpytywały samochód przez api i nie mógł pójść spać. Możesz też zrobić reset z przycisków na kierownicy.

nabrU

Moderator