Rozliczanie salda prosumenckiego z RCEm vs. RCE - arkusz do porównania zysków z Twojej instalacji PV

to_masz

Posiadacz elektryka
Po dyskusji czym jest i jak liczone jest RCEm w https://forum.elektrowoz.pl/threads...owac-magazyn-energii.2997/page-30#post-240475 zrobiłem arkusz, do którego możecie wrzucić swoje dane i zobaczyć czy czasem nie opłaca się Wam przejść już dzisiaj na rozliczanie RCE.

Zachęcam Was do podzielenia się swoimi "wynikami" - szczególnie miesięcznym saldem RCEm vs RCE i rozkładami godzinowymi, w których oddawaliście energię w ostatnich 12 miesiącach 😉

A tutaj krótkie wyjaśnienie co można wyciągnąć dla siebie z arkusza:

1747725926306.png

to_masz

Posiadacz elektryka
Kiedy nie pobija się średniej?
  • masz magazyn energii i ładuje się od samego rana, tak że "drogi prąd" zatrzymujesz dla siebie, a bezwartościowy oddajesz w samo południe z pełną mocą
Na potwierdzenie tej tezy wrzucam moje zeszłoroczne lato:
1747896903219.png
1747896936866.png
I godzinowy rozkład sprzedaży
1747896726560.png

Attachments

• 1747896878088.png
    1747896878088.png
    158 KB · Liczba wyświetleń: 0

daniel

Señor Meme Officer

to_masz

Posiadacz elektryka
@daniel wrzuciłem kolejne opublikowane RCE/RCEm ... jakby był tam większy ruch, to dopiszę skrypt, co sam to będzie aktualizował - tak mi się nie chciało

masz system albo jakąś automatyzację, która Ci tym zarządza? szczególnie mi chodzi o rozładowywanie magazynu wieczorem ... zawsze opłaca się to robić? mnie wkurza jak są dni jak wczoraj - gdzie od rana nie ma Słońca i wieczorna sprzedaż by mogła być pominięta 🤔

daniel

Señor Meme Officer
masz system albo jakąś automatyzację, która Ci tym zarządza?
No niestety nadal nie. Patrzyłem sobie na tę stronkę, która pokazywała prognozę produkcji i ceny, a potem na podstawie tego zmieniałem ustawienia. Chyba zmiana API mnie zachęci do zajrzenia znowu do kodu.

Teraz mam awarię baterii, więc robię na czuja, bo nie wiem czy jest pusta, czy pełna.

zurkow

Nowy na Forum
Instalacja 7kwp na południe, grunt. Magazyn 15kwh.

1750189625435.png
1750189639388.png

Póki co zostaje w RCEm.
to_masz Dzięki, świetna robota.

Czy znacie może coś podobnego dla symulacji rachunków w Pstryku?