Rozliczenie na stacji EV+ Map Międzyzdroje

ELuk

Pionier e-mobilności
Dla dostawcy pradu liczy się to co wychodzi z ładowarki i za to kasują. Niezależnie ile pobiera auto i ile ostatecznie wschodzie do baterii. Jedyny wyjątek to SuCh Tesli.

Michal

Moderator
Coś jest źle z tymi danymi w Tessie - nie ma szans, żeby ładowanie zimą na DC miało 100% sprawności...
Właśnie sprawdzam swoje ładowania na AC w garażu i mam 98%.
Ja korzystam z TezLab i też mam jakieś głupoty nieraz, bo dla ładowania dziś w nocy widzę normalnie efektywność 98% ale już wczoraj jej nie mam zupełnie, więc musi mieć nie raz problem z wyliczeniem tego i wtedy nie podaje. Za wczorajszą noc widzę ile dodało do baterii ale nie ile pobrało.

Moim zdaniem licząc na kolanie:
13,67 zł = 1,10 zł + 12,57 zł
Zakładając, że liczą każą rozpoczętą minutę ładowania i wyszło im 11 minut oraz 6,98 kWh, bo około 1kWh poszło na grzanie baterii. Chyba, że @vwir ma rację i liczą każdą rozpoczętą kWh - więc skasowali za 7kWh...
Ale nadal nie wierzę, w sprawność ładowania na DC 100%.

Last edited:

Michal

Moderator
Korzystając z wtyczek ODB widać takie informacje jak moc wejściowa, więc da się takie dane znaleźć w systemach pokładowych. Auto musi mieć możliwość kontrolowania tego co ma na wejściu, żeby planować sobie to co wsadza do baterii.
Problem polega na tym, że te wszystkie aplikacje zbierające takie dane wydają się mieć z tym jakiś problem - na przykładzie moim (TezLab) i @Zarek1988 (Trasie).

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
To nadal oznacza że samochód nie wie ile wychodzi z ładowarki. A straty są choćby na przewodzie ładowarki (skoro są niektóre chłodzone to znaczy że zamieniają dużo energii w ciepło) do tego styczniki itp elementy. Do tego nie wiemy czy cały pobór samochodu jest monitorowany, np. Ogrzewanie wnetrza, infotainment itp.

Michal

Moderator
Tessie korzysta z danych z odb?..
Chyba nie ale skoro dane są w OBD, to ma je auto i może je raportować poprzez API.

A żeby wiedzieć ile wychodzi z ładowarki, to trzeba porównać z ładowarką inna niż SuC, bo SuC raportuje ile wsadza do baterii.
Nie mam pod ręką danych o o ładowaniu baterii z ładowarki innej niż SuC, która raportowała by oddana energię, dawno nigdzie się nie ładowałem.