Rozterki nowego użytkownika - 1F vs 3F a typ2

Olecki

Pionier e-mobilności
Jeśli wysyłka z Chin to cło będzie doliczone. Jest kilka firm które wysyłają z Niemiec lub innych krajów EU (Francja/Hiszpania/Czechy czy nawet Polska) i raczej skłaniał bym się do poszukania takiej oferty.

vwir

Pionier e-mobilności
Upatrzyłem sobie dwa Wallboxy. Czy aliexpress to dobre miejsce na zakup tego typu? Obydwie ładowarki mają praktycznie taką samą funkcjonalność. Różnica 500zł, ale czy przypadkiem nie ryzykuję doliczenia cła?!

Z tego co widzę to wysyłka z PL, więc nie.

BlackandWhite

Fachowiec
Kupiłem tą z Ali. Dostałem jeszcze dodatkowy rabat. Powinna być w ciągu 2-3dni. Uważam, że przy tej funkcjonalności to dobra oferta. Wszystkim Wam dziękuję za pomoc i sam znać oczywiście jak się sprawuje 😉

BlackandWhite

Fachowiec
Jest problem, elektryk właśnie właśnie zainstalował i ładowarkę która kupiłem. Niestety ładuje max 10A, a powyżej tej wartości rozłącza podając błąd. Jakieś pomysły?! Proszę o pomoc

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Widzę, że koledzy Cię już "naprostowali", ale dodam od siebie: duże obciążenie jednej fazy powoduje, że podbijesz napięcie na pozostałych dwóch fazach. W efekcie możesz przekroczyć 253V na tych dwóch fazach i falownik od fotowoltaiki się wyłączy. Mam ten problem gdy latem ładuję leafa (jego nie da się ładować z 3 faz, łyka tylko jedną). Jeśli tylko możesz to ładuj z 3 faz, najwyżej zmniejsz natężenie na 10A czy ile tam chcesz. Ja bym szukał wallboxa, który potrafi w czasie pracy zmieniać natężenie, bez żadnego rozbierania obudowy. Nawet jeśli będzie kosztował kilka stówek więcej.
Takie oferuje https://vw.elli.eco/pl-PL/shop/id-charger
Trzeba tylko dokupić przekladniki prądowe.
Np takie https://pl.farnell.com/lem/tt-50-sd...-368136747318|&CMP=KNC-GPL-GEN-SKU-MDC-Others

BlackandWhite

Fachowiec
Nic, na 10A po 15min też wywaliła. Zleciłem elektrykowi jej demontaż. Będzie zwrot i poszukiwania nowej ładowarki 🤦

BlackandWhite

Fachowiec
Ok sprawdzimy jeszcze przewody. Póki co skośnoocy odpisali takie coś, hmm mamy teraz otwierać ładowarkę i coś tam wyjąć 🙈

Attachments

• Screenshot_2024_0203_145438.jpg
    Screenshot_2024_0203_145438.jpg
    276,2 KB · Liczba wyświetleń: 23

nabrU

Moderator
Ale porada...
Przecież to usunięcie zabezpieczenia, które ma Tobie służyć. Wydaje mi się, że masz coś nie halo według mnie z instalacją elektryczną i to Twój elektryk powinien ogarnąć.