Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza

Michal

Moderator

Hermes

Posiadacz elektryka
Ja zamontowałem m.in. taki półokrągły osłaniacz wody od wewnętrznej części maski plus siatki osłony filtra. W ogromnej ulewie do Paryża jechałem kilkaset km i nie zauważyłem, żeby - odpukać - coś zamokło: ani fizycznie (namacalnie filtry pod maską) ani zapachowo. :)

Michal

Moderator
A ma ktoś doświadczenia z tym filtrem hepa ?
W poprzednim filmie ten sam gość wyjaśniał, że w autach z HEPA inaczej jest rozwiązany wlot powietrza i nie ma tego problemu chlapania do filtra na myjni.

6a8

Posiadacz elektryka
Czyli zaszkodzić sobie nie zaszkodziłem, ale pomóc też nie pomogłem - tak? :)
Pomogłeś, trochę na pewno. I trzeba pamiętać o trybie mycia.

6a8

Posiadacz elektryka
W poprzednim filmie ten sam gość wyjaśniał, że w autach z HEPA inaczej jest rozwiązany wlot powietrza i nie ma tego problemu chlapania do filtra na myjni.
Tzn. bardziej mi chodziło o to, że ten filtr HEPA, z racji "obwódki" powinien również zabezpieczać przed nasączaniem od dołu. Oczywiście, mniejszy przepływ - lepsza filtracja.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Witajcie. Odświeżam wątek nie chcąc zakładać nowy wątek. Noszę się z zamiarem wymiany filtrów (kabinowy i hepa) w moim modelu Y z 2023 r. Przejechałem już prawie 55 000 km i wydaje mi się że to właściwy czas na wymianę.
No i pytanie/prośba do was co polecacie.
Na stronie Tesli jest tylko (chyba że źle szukam) filtr powietrze za 109 zł za sztukę (potrzebne są 2 sztuki). Filtra Hepa nie znalazłem.

Michal

Moderator
Witajcie. Odświeżam wątek nie chcąc zakładać nowy wątek. Noszę się z zamiarem wymiany filtrów (kabinowy i hepa) w moim modelu Y z 2023 r. Przejechałem już prawie 55 000 km i wydaje mi się że to właściwy czas na wymianę.
No i pytanie/prośba do was co polecacie.
Na stronie Tesli jest tylko (chyba że źle szukam) filtr powietrze za 109 zł za sztukę (potrzebne są 2 sztuki). Filtra Hepa nie znalazłem.
A co napisali w instrukcji? :)