Rozwój SuC w Polsce

kubatar

Pionier e-mobilności
Jest duża stacja rozdzielcza w Plewiskach, koło S11, więc generalnie prund jest w okolicy, a w Komornikach centra handlowe i logistyczne, więc powinno prądu styknąć 😉👍
Zasadniczo tak ale obawiam sie ze cała moc w okolicy jest już dawno zamówiona (wykorzystywana) właśnie pod te centra logistyczne, fabryki i centra handlowe. Moc w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym to towar deficytowy i bez kosztownych inwestycji trudno wysupłać kilka megawatów. Moc tak samo jak energia to towar.
Gdybyśmy byli na poczatku lat 90-tych gdzie fabryki padały to takie stacje ładowania moglyby powstawać w każdej miejscowości ale obecnie, kiedy gospodarka ciągle rośnie, zapotrzebowanie na moc w KSE co roku wzrasta (wzrasta również zapotrzebowanie na energię).
To eszystko powoduje że musimy trochę poczekac na wydanie warunkow przyłączenia dla operatorów ładowarek o dużych mocach

kubatar

Pionier e-mobilności
Czy ten Boczów k. Rzepina niedaleko A2 (lubuskie) był już wcześniej? Wydaje mi się że nie widziałem go i pojawił się na dniach.
Oczywiście w fazie rozwoju żeby nikt przypadkiem nie zajeżdżał się tam naładować 🙂

Last edited:

dixiluk

Fachowiec
Czy ten Boczów k. Rzepina niedaleko A2 (lubelskie) był już wcześniej? Wydaje mi się że nie widziałem go i pojawił się na dniach.
Oczywiście w fazie rozwoju żeby nikt przypadkiem nie zajeżdżał się tam naładować 🙂
Nie, masz rację pojawił się kilka dni temu

nabrU

Moderator
Sporo się w PL dzieje jak A2 przechodzi przez lubelskie :p

dixiluk

Fachowiec
Lubuskie Lubelskie co za różnica :) chociaż dobrze że nie napisał że województwo lubelskie przy granicy z Niemcami :) a akurat A2 przechodzi przez oba, chociaż chyba niekoniecznie wybudowana :)

DMS

Nowy na Forum
i jeszcze Rumia nam wskoczyła chyba ponownie 👍 jak tak spojrzymy na mapę to ładnie to zaczyna wyglądać i jeszcze jak te szarości przejdą w kolor marki RED będzie Superrr , myślę , że lata 2025/26 będą kluczowe choć może jeszcze końcówka roku nas zaskoczy i jakiś szpadelek wbiją 👍😉 gdzieś

Last edited: