Samoczynne przyspieszanie??

Marcin

Nowy na Forum
Parę dni temu małżonka poinformowała mnie że auto samo energicznie przyspieszyło podczas miejskiej jazdy.
Myślałem, że może używała autopilota...
a może jednak coś jest na rzeczy (forum elektromobilności)
link
Dajcie znać, czy mieliście takie zdarzenia.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ustawienia macie pewnie ze w przypadku dozwolonej prędkości jedzie tak jak pokazują znaki lub plus/minus do 10?
Ustaw jej tempomat na " aktualną," to nawet jak przypadkowo włączy to pojedzie tylko tyle ile jest aktualnie
A dozwoloną zminiejsz o te 10 km, to na wszelki wypadek.,

Włączyła AP lub tempomat. Moze zamiast wycieraczek?

PanSzatan

Fachowiec
Tutaj jest wzmianka o tym problemie:

1624797159736.png

Zapewne wleci na to jakiś hotfix niedługo.

Michal

Moderator
Tutaj jest wzmianka o tym problemie:

View attachment 1237

Zapewne wleci na to jakiś hotfix niedługo.
Proszę nie cytować WRC, bo tamtejsze artykuły są poniżej wszelkiej godności... Tesla zrobi OTA update w którym nie pozwoli przyspieszyć jak wykryje przeszkodę, a nie oddają 300 tys samochodów...

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
Proszę nie cytować WRC, bo tamtejsze artykuły są poniżej wszelkiej godności... Tesla zrobi OTA update w którym nie pozwoli przyspieszyć jak wykryje przeszkodę, a nie podają 300 tys samochodów...
nie, to już działa w ten sposób i od zawsze tak działało. co dokładnie nie pasuje chińczykom może dowiemy się jutro. na tę chwilę praktycznie wszystkie media kłamią, jedne bardziej drugie mniej. zgaduje że w chinach ciut trudniej będzie uruchomić autopilota, lub autopilot nie będzie dostosowywał prędkości do ograniczeń jeśli zostanie uruchomiony przy niższej prędkości. zobaczymy

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
chińczycy oddają 300 samochodów

a naprawdę: około 280tys samochodów dostanie aktualizację polegającą na tym, że przy włączaniu tempomatu słychać dźwięk

jeśli ktoś nie ma internetu w samochodzie, Tesla przeprowadzi taką aktualizację w serwisie

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Parę dni temu małżonka poinformowała mnie że auto samo energicznie przyspieszyło podczas miejskiej jazdy.
Myślałem, że może używała autopilota...
a może jednak coś jest na rzeczy (forum elektromobilności)
link
Dajcie znać, czy mieliście takie zdarzenia.
miałem tak zaraz po zakupie, gdy przy energicznym kręceniu kierownicą pacnąłem niechcąco wajchę tempomatu - jednak to przyspieszenie było raczej łagodne

mam nadzieję, że chińska poprawka do nas też dotrze

Michal

Moderator
Ostatnio musiałem trochę pojeździć spaliniakiem (Kia Cee'd) i pomijając już że tam co chwilę włączałem wycieraczki chcąc zmienić bieg, to po powrocie do Tesli szukając sprzęgła walnąłem na drodze w hamulec...
Na samym początku po odbiorze TM3 też zdarzyło mi się klepnac raz czy dwa razy zamiast hamulca na raz hamulec i pedał przyśpieszenia na raz.
Nie jeździłem za dużo w życiu automatem, a tu chyba pedały są inaczej ułożone i mają inne wielkości