no to mamy drugiego Riviana w PL :)

szczur333

Zadomawiam się
po kupnie jeszcze obserwujesz jakies aukcje? bo u mnie powoli temat wraca :D

eSUBA94

Posiadacz elektryka
po kupnie jeszcze obserwujesz jakies aukcje? bo u mnie powoli temat wraca :D

po zakupie swojego chodzę wkurzony z ochotą wchodzenia i sprawdzania czy wdupiłem czy nie
ale realnie jest:
wychodzę z olisty fert wkurzony i zadowolony jednocześnie - że kupiłem dobrze ale z drugiej wkurzony że domy aukcyjne chowają polifty i nowsze roczniki i pozbywają się najgorszych, sztucznie kreują podaż a popyt jest...
podobnie robią z cybertruckami, nie żyjemy już w czasach gdzie chętnych na CT jest więcej niż CT wyprodukowanych, CT zalegają na parkingach - nowe, używane, uszkodzone - ale domy aukcyjne wiedzą swoje (raz wystawili CT 0km przebieg, pomalowany sprayem i wybite chyba jedno okno - cena? kosmos bo ściągnęli wszystkie inne aukcje i miałeś do wybory albo 0km albo zalane, lub złamane w pół i ludzie się bili o tą jedną sztukę)

co do mojego to ciągle wysyłam dokumenty do agencji celnej, chcieli wypis z KRS, chciecli numer EORI i może w piątek będzie i tak od 12 dni się bujam

jest za to fajny telegram ukraiński, okazuje sie że dobre 50+ rivianów jeździ po ukrainie, serwisują już wszystko i wszystko obeszli
wrzucili też filmy co się dzieje z adapterami 250A na CCS1 jak przegniesz pałe 120kW+

szczur333

Zadomawiam się
po zakupie swojego chodzę wkurzony z ochotą wchodzenia i sprawdzania czy wdupiłem czy nie
ale realnie jest:
wychodzę z olisty fert wkurzony i zadowolony jednocześnie - że kupiłem dobrze ale z drugiej wkurzony że domy aukcyjne chowają polifty i nowsze roczniki i pozbywają się najgorszych, sztucznie kreują podaż a popyt jest...
podobnie robią z cybertruckami, nie żyjemy już w czasach gdzie chętnych na CT jest więcej niż CT wyprodukowanych, CT zalegają na parkingach - nowe, używane, uszkodzone - ale domy aukcyjne wiedzą swoje (raz wystawili CT 0km przebieg, pomalowany sprayem i wybite chyba jedno okno - cena? kosmos bo ściągnęli wszystkie inne aukcje i miałeś do wybory albo 0km albo zalane, lub złamane w pół i ludzie się bili o tą jedną sztukę)

co do mojego to ciągle wysyłam dokumenty do agencji celnej, chcieli wypis z KRS, chciecli numer EORI i może w piątek będzie i tak od 12 dni się bujam

jest za to fajny telegram ukraiński, okazuje sie że dobre 50+ rivianów jeździ po ukrainie, serwisują już wszystko i wszystko obeszli
wrzucili też filmy co się dzieje z adapterami 250A na CCS1 jak przegniesz pałe 120kW+

a zmienil juz ktos zlacze na eu? tam sa kable czy sztywne przewody? - mysle ze nawet wymiana z przewodami nie powinna byc trudna (na koncu pewnie i tak jakis konektor jest)

a przeciez rivian laduje sie max 500A wiec troche słabo by bylo uzywac adaptera i byc nawet ograniczonym do 200-300

eSUBA94

Posiadacz elektryka
a zmienil juz ktos zlacze na eu? tam sa kable czy sztywne przewody? - mysle ze nawet wymiana z przewodami nie powinna byc trudna (na koncu pewnie i tak jakis konektor jest)

a przeciez rivian laduje sie max 500A wiec troche słabo by bylo uzywac adaptera i byc nawet ograniczonym do 200-300

zostawiam informacje szrotowiskom z PL które już miały z busa riviana lampy, zderzaki z busów amazona
na razie nie mieli innych części, wtedy trzeba podmienić port+wiązke+onboard charger + programowanie modułów które nie wiem kto zrobi

siedzę od 2 dni na ukraińskim telegramie riviana i sobie czytam po mału, mają z 50 sztuk u siebie i robią WSZYSTKO bez dostępu do przecież oficjalnego softu producenta

póki co ukraińcy zrobili własny adapter pod wyższy amperanż bo aliexpress ma max 350A 400V

1752789756335.png1752789777721.png

szczur333

Zadomawiam się
no ale przeciez to nie elektronika tylko czysta elektryka - zmienic same piny na koncu i bedzie dzialac jak adapter, trudnosc jedynie w typ zeby rozebrac port i zacisnac piny CCS2 ktore przy DC sa chyba lekko mniejsze

ja wlasnie ogarniam tego telegrama ale cos nie umiem tego uzywac bo nic nie znajduje

wszedlem tez na olx ua i jakies tam ogloszenia calych aut są, ale jesli to ceny bez vatu to nie zabardzo sie oplaca, chociaz i tak taniej niz na zachodzie bo tak krzycza 80-90k eur minimum

eSUBA94

Posiadacz elektryka
ja wlasnie ogarniam tego telegrama ale cos nie umiem tego uzywac bo nic nie znajduje

wpisz na telegramie to i wyjdzie
1752791305047.png
ukraiński OLX muszę zacząć oglądać ale głównie ofery na telegramie mają

wszedlem tez na olx ua i jakies tam ogloszenia calych aut są, ale jesli to ceny bez vatu to nie zabardzo sie oplaca, chociaz i tak taniej niz na zachodzie bo tak krzycza 80-90k eur minimum
tak racja nie opłaca się - to samo było u nas z modelami3 i Y z ukrainy które naprawione powypadkowe wychodziły tylko 10-20.000zł taniej niż bezwypadkowe na gwarancji z EU dystrybucji co jest śmieszne, okazja życia do 1 usterki

ja dzisiaj robiłem przelew do agencji celnej za swojego ale coś przelew wyjśc chyba nie może
wątpie że jutro wyjedzie laweta po zaksiegowaniu, mam 930km od ich bazy
1752791420158.png
już dostaję lekkie deprechy od tego czekania....

znalazłem też cyberbeasta nadpalony zderzak nadkole który stał przy salonie i był przez aktywistów zdewastowany tylko tam, cena spoko ale jakby była taniej wersja dualmotor z przebiegiem to wtedy bym brał co przy tym niskim dolarze tym bardziej się opyla
1752791518148.png

szczur333

Zadomawiam się
56k usd to 315k pln pod dom?

kurde troche kosmos, myslalem ze tak za okolo 200k r1t sie uda z jakimis wgniotkami/rysami

szczur333

Zadomawiam się
no to super kupiles, jeszcze rocznik 23, to juz wogole - watpie zebys znalazl lepsza sztuke

czyli do 200k powinno sie udac a moze i mniej

eSUBA94

Posiadacz elektryka
no to super kupiles, jeszcze rocznik 23, to juz wogole - watpie zebys znalazl lepsza sztuke

czyli do 200k powinno sie udac a moze i mniej

niby lepszą niby gorszą
produkcja grudzień 2022 a rejestracja luty 2023

niestety prawdopodobnie nie mam rolety i nie będzie się dało jej aktywować nawet jak zamontuje bo poprzedniemu właścicielowi nie chciało się wezwać serwisu bo ją montowali po roku (rivian wycofał na rok rolety z produkcji w listopadzie 2022)

wersja quad motor a jednak wolałbym dualmotor - większy zasięg, mniejsze zużycie, lepsza bezawaryjność, brak problemów z przegrzewaniem się, nie słychać klikania i ciągłego załączania wirtualnych sprzęgieł

autopilot w rivianiach gen1 wiadomo kicha ale ja mam jeszcze najgorszą wersję z nazwą standard, mam nadzieje że będzie działać utrzymywanie pasa chociaż bo bez tego to masakra w tak nowoczesnym aucie