Serwis po dwóch latach

HHH

Nowy na Forum
Nie znalazłem takiego pytania przeglądając ponad połowę tematów nt. TMY. Czy po dwóch latach od zakupu jest obowiązkowy/dobrowolny serwis ? Kiedyś czytałem, że wymieniają czynnik chłodzący baterie. Nie widzę, żadnej adnotacji w aplikacji, więc pytam. Jeżeli jest to co wymieniają i jaki jest koszt ?

alaska_k

Fachowiec
Głowy nie dam ale nigdy nie słyszałem o obowiązkowych przeglądach w Tesli. Jest zdaje się jakiś przegląd który możesz zrobić jak ci się gwarancja kończy ale nie jest on obowiązkowy i jest płatny. Co innego że niektóre prywatne serwisy zalecają robienie przeglądów okresowych Tesli ( czyszczenie hamulców, wymiana płynów, sprawdzenia auta) ale nie wiem na ile to jest konieczne a na ile marketing żeby zarobić.

to_masz

Posiadacz elektryka
W sumie niedługo zmiana ogumienia - może ma ktoś do polecenia jakieś sprawdzone miejsce w okolicach Poznania gdzie przy okazji zdjęcia kół zadbają też o hamulce?

Hermes

Posiadacz elektryka
Zadbanie o hamulce - to jest robota na co najmniej godzinę a raczej trochę ponad. Zwykle 1-2h.
Bo aby to dobrze zrobić trzeba rozebrać hamulce (4 zestawy), przeczyścić, nasmarować i złożyć.
Więc w sezonie wysokim "gumiarskim" mało będzie takich miejsc, żeby to dobrze wszystko zrobili, z wymianą kół/opon włącznie. Albo coś zrobią gorzej - byle jak wyważą albo byle jak wyczyszczą (lub "wyczyszczą").
Lepiej to robić osobno.
Albo nie w sezonie.