Sieć ładowania Tauron - ceny dynamiczne

ztsgusz

Pionier e-mobilności
1000037579.jpg

Last edited:

Kszychu

Pionier e-mobilności
Szczerze troche mnie dziwi że przy takich cenach energii nadal naliczają 1.89 za DC. Jakby dali poniżej 1.4 to obłożenie stacji mieli by spore. Więcej energii sprzedane w krótszym czasie

EDIT.
Nadal jest to krok w dobrą stronę, dzisiaj pierwszy dzień więc to rozwiązanie będzie na pewno jeszcze testowane. Ciekawi mnie jedynie jakie ceny zaproponuja kiedy ceny za kWh będą -0.4zł/kWh jak wczoraj

Last edited:

Masta20PL

Zadomawiam się
jak bedzie darmowe ladowanie to nie bedzie szansy w weekend sie gdzies podladowac też źle. Powinna byc jedna ładowarka z tanimi cenami a druga z normalnymi.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Fajnie że infrastruktura się rozwija.
I niewidzialna ręka rynku działa na naszą korzyść!
Powoli, ale widać jest zmiany w dobrym kierunku.

Jak w niedzielę były "happy hours" na EKOEN z ładowaniem DC po 1,49 zł, to już trzeba było poczekać w kolejce do kabla (mimo że 5 z 6 stanowisk działało).

Docelowo inni operatorzy też będą musieli się dostosować, bo im pajęczyna obrośnie ładowarki :LOL:, lub nie wyrobią na koszty konserwacji i utrzymania sprzętu. W Niemczech podobno już mają duży problem z zerowym wykorzystaniem wielu stacji ładowania.

Co do eTaurona, szkoda tylko że mają lokalizacje ograniczone tylko do kilku województw. Może jak kiedyś dojadę na południe Polski, to zainstaluję ich apkę i też skorzystam :ROFLMAO:
1745840429413.png

Last edited:

Kszychu

Pionier e-mobilności
Co do eTaurona, szkoda tylko że mają tak ograniczone lokalizacje. Może jak kiedyś dojadę na południe Polski, to zainstaluję ich apkę i też skorzystam :ROFLMAO:
Ja często korzystam z AC bo tanio i po drodze. A że nie mam ładowarki w garażu, to dla mnie najtańsza opcja. Raz też uratowali mnie na A4 Wrocław -> Katowice. Gdyby nie oni zostałby mi GW albo IONITY za 3+ PLN/kWh a w Tauronie było wtedy 1.75 PLN/kWh. No i trzeba im przyznać że ze spółek energetycznych jako jedyni wprowadzają tego typu rozwiązania

arc

Fachowiec
nie widzę cennika w aplikacji
Widać je po wybraniu ładowarki, a po kliknięciu w konkretny punkt ładowania mamy wykres z cenami na kolejne godziny i dni.

Można też korzystać z Elocity. Z tego co widzę ceny chyba są identyczne.